diëtistenpraktijk A. Bakker‑Fransen
voedings- en dieetadvies, individuele begeleiding bij afvallen

Bariatrische chirurgie

In sommige gevallen kan een maagverkleining door middel van een chirurgische ingreep helpen om van ernstig overgewicht af te komen. De beslissing om een operatie uit te voeren bij “morbide obesitas” moet een weloverwogen beslissing zijn. Het is van belang om vanaf het begin zo goed mogelijk geïnformeerd te zijn over de operatie. De operatie heeft grote gevolgen voor de rest van uw leven. De beslissing die u neemt samen met de artsen is onomkeerbaar.
Als u tot besluit komt om tot een ingreep over te gaan kan ik u helpen met de voorbereidingen wat betreft uw eetpatroon. Het centrum voor Obesitas Nederland eist dat u 4 maanden vóór de operatie onder begeleiding staat van een diëtist. Het is goed om een aantal kilo’s gewichtsreductie te realiseren, zodat u iets minder kans heeft op operatie risico’s.
Tijdens de begeleiding krijgt u ondersteuning van mij over:
• bewustwording van uw huidige eetpatroon
• inzicht krijgen in waarom, hoe en wat u eet en in welke situatie
• leren om de juiste voedingsmiddelen te kiezen
• normaliseren van portie groottes en leren het eten en drinken van elkaar te scheiden
• de veranderingen in uw voeding na de maagverkleining, zodat u goed weet wat u te wachten staat
Ook na de operatie dient u voor altijd zeer regelmatig te eten en kleine maaltijden te gebruiken. Ook dient u verder uw hele leven extra vitaminepreparaten te gebruiken omdat u anders tekorten krijgt.
Uw hele leef- en eetpatroon waarmee u zo vertrouwd was, verloopt ineens helemaal anders en het is van belang dat u daar goed over geïnformeerd wordt. Ik ben hiervoor bijgeschoold en kan u hierin begeleiden.