diëtistenpraktijk A. Bakker‑Fransen
voedings- en dieetadvies, individuele begeleiding bij afvallen

Darmklachten

Er zijn vele soorten darmklachten, hieronder beschrijf ik het prikkelbare darm syndroom. Ook bij andere darmklachten kunt u bij mij terecht.
Bij het prikkelbare darmsyndroom (PDS, in het Engels IBS) is de werking van de darmen verstoord. Er ontstaan darmklachten doordat de darmen sneller en heftiger op prikkels reageren. Het heeft over het algemeen geen aanwijsbare oorzaak en daardoor is het vaak moeilijk de diagnose te stellen.
Hoeveel klachten PDS geeft, kan per persoon sterk verschillen. De klachten komen en gaan, waardoor je de ene periode meer last hebt dan de andere. Soms zijn de klachten zo hevig dat je normale dagelijkse bezigheden moet onderbreken. PDS is niet gevaarlijk, maar het kan een grote invloed hebben op iemands leven. Ook stress kan een grote invloed hebben op de sterkte van de klachten.
De meest voorkomende klachten zijn:
• periodes van zeurende, krampende of stekende buikpijn
• opgeblazen gevoel
• opgezette buik
• winderigheid
• diarree
• obstipatie
• soms zuurbranden en misselijkheid

Bij de behandeling van PDS wordt veel nadruk gelegd op voeding en leefregels. Mijn ervaring is dat een aanpassing van de voeding een positief effect kan hebben op het verminderen van de klachten. Hoe de voeding veranderd moet worden is per persoon verschillend. Het advies is een voeding op maat gemaakt voor u. Na 2-8 weken zijn de klachten vaak sterk verminderd of dat ze niet meer als hinderlijk worden ervaren.
Een dieet wat tegenwoordig in de belangstelling staat, is het FODMaP dieet. Deze naam staat voor de beginletters van verschillende soorten koolhydraten, die vaak een oorzaak kunnen zijn van de darmklachten. Het is een moeilijk dieet, die een uitgebreide begeleiding vraagt, omdat verschillende soorten koolhydraten uit de voeding gehaald worden.
In de meeste gevallen is het ook niet nodig dit dieet volledig te volgen. Als het nodig is kan ik u daarin ondersteunen.

Website PDS belangenvereniging www.pdsb.nl