diëtistenpraktijk A. Bakker‑Fransen
voedings- en dieetadvies, individuele begeleiding bij afvallen

Cholesterol beperkt

In uw dagelijks leven merk u helemaal niets van een hoog cholesterolgehalte. U zult dus geen klachten hebben. Maar een verhoogd cholesterolgehalte kan leiden tot slagaderverkalking (atherosclerose). De slagader wordt dan nauwer, omdat de vetachtige stofjes (o.a. cholesterol) blijven kleven op beschadigde wanden van de slagaders. Hier kan minder bloed langs stromen, waardoor de organen (hart en hersenen) minder zuurstof krijgen. Als er een bloedstolsel wegschiet kan het verderop in een bloedvat blijven steken. Het bloedvat of de ader wordt afgesloten en het weefsel daarachter krijgt geen zuurstof en sterft af. Als dat in de kransslagaders gebeurd is er sprake van een hartinfarct en als dat in de hersenen gebeurd is er sprake van een beroerte. Daarom is een hoog cholesterol een risico factor voor hart- en vaatziekten.

U kunt zelf uw cholesterolwaarden verlagen door op uw voeding te letten, door af te vallen als u overgewicht heeft en een gezonde leefstijl na te streven.
Met aanpassing van uw voeding kunt u uw cholesterolwaarden al verlagen met 20 %. Hierdoor kunt u voorkomen dat u medicatie moet gaan gebruiken die vaak bijwerkingen hebben.
Met uw voeding dient u te letten op het soort vet en ook op de geraffineerde koolhydraten. Suiker in uw voeding kan de hoeveel triglyceriden verhogen, dit is een slecht soort cholesterol. Ook alcohol kan invloed hebben op uw cholesterolwaarden.
Ik kan u uitleggen wat de verschillende soorten vetten en koolhydraten zijn en waar u op kan letten in uw voeding. Bij mij staat altijd voorop: lekker blijven eten. En ik kan u helpen om hier een balans in te vinden die bij u past.