diëtistenpraktijk A. Bakker‑Fransen
voedings- en dieetadvies, individuele begeleiding bij afvallen

Ondergewicht

Van ondergewicht is sprake als iemand minder weegt dan goed is voor zijn gezondheid. Ondergewicht is eenvoudig vast te stellen met de Body Mass Index (BMI) . Bij een uitkomst onder 18,5 is sprake van ondergewicht. Bij leeftijd boven de 65 jaar geldt een BMI van 20. Het is dan verstandig om aantal kilo’s aan te komen.

Ondergewicht of ongewenst afvallen kan worden veroorzaakt door gebrek aan eetlust vanwege een ziekte. Dit komt vaak voor bij bejaarden in zorgstellingen en bij patiënten in het ziekenhuis. Maar er zijn ook mensen die gezond zijn en gezond leven en toch mager zijn. Soms speelt de leefstijl een rol, bijvoorbeeld wanneer mensen geen tijd nemen om rustig te ontbijten, te lunchen, of een warme maaltijd te nuttigen.

Wanneer u in korte tijd sterk vermagert zonder dat er een aanwijsbare reden is, doet u er goed aan de huisarts te raadplegen. Mogelijk is dan een bepaalde aandoening of ziekte de oorzaak.
Een te laag gewicht kan risico’s voor de gezondheid met zich meebrengen. De conditie kan achteruit gaan en iemand kan zich sneller lusteloos en moe voelen. De weerstand wordt lager, waardoor u sneller ziektes kan krijgen. Ook neemt de kans op botbreuken toe. Een BMI van 18,5 of minder geeft meer kans op botontkalking.

Ik kan u begeleiden om uw voeding aan te passen, zodat u langzaam in gewicht aankomt. U zult merken dat u zich daar prettiger door voelt en energievoller van wordt.