diëtistenpraktijk A. Bakker‑Fransen
voedings- en dieetadvies, individuele begeleiding bij afvallen

COPD

Wat veel patiënten niet weten is dat bij (ernstige) COPD de stofwisseling verhoogt. Het energie verbruik ligt dus veel hoger (kan 25% verhoogd zijn) omdat het lichaam vecht tegen de ontstekingen in uw longen en omdat ademhalen meer energie kost. Dit geldt zowel bij activiteit als bij rust. Daardoor kunt u gewicht verliezen waardoor uw weerstand omlaag gaat. Zo bent u vatbaarder voor virussen en bacteriën. Ook is er meer kans op ondervoeding.
Doordat men gewicht verliest wordt de spiermassa minder en het is het juist zo belangrijk dat de spiermassa optimaal blijft (denk alleen maar aan uw ademhalingsspieren).
Door gebruik van corticosteroïden is de kans op botontkalking groter (70 % van de COPD patiënten hebben hier mee te maken).

Het is dus van belang om aandacht te schenken aan uw voeding als u COPD heeft.
Als u merkt dat u ongewild gewicht verliest (geldt ook bij overgewicht !) neem contact op met een diëtist en vraag een doorverwijzing van uw arts.
Ik neem uw voeding door en kan u adviseren in uw eiwitgebruik (van belang voor de spiermassa), de hoeveelheid calcium en vitamine D (van belang voor de botdichtheid) en te voorkomen dat u verder afvalt, of als dat wel nodig is op een verantwoorde manier. Met kleine veranderingen in uw voedingspatroon kunt u al veel resultaat zien.

Door een goede voeding en toename van de spiermassa (evt. samen met een fysiotherapeut) heeft u een betere kwaliteit van leven, uw conditie verbetert, longfunctie verbetert en valt u niet af.