diëtistenpraktijk A. Bakker‑Fransen
voedings- en dieetadvies, individuele begeleiding bij afvallen

Ondervoeding

Ondervoeding bij ziekte is een groot probleem in Nederland. De gevolgen van ondervoeding bij risicogroepen, zoals ouderen, chronische zieken en patiënten die een operatie moeten ondergaan kunnen groot zijn. Ondervoeding komt vaak voor bij COPD, hartfalen, depressie, eenzaamheid, slecht gebit en bij gebruik van veel medicatie. Vooral bij deze laatste groep wordt ondervoeding vaak niet herkend.
Wanneer is er sprake van ondervoeding?
Je spreekt van ondervoeding als er sprake is van onbedoeld gewichtsverlies van meer dan 10% in de laatste 6 maanden of meer dan 5 % in de laatste maand. Dus ook bij een gewicht van 100 kg kan iemand ondervoed zijn. Verder is er sprake van ondervoeding bij een BMI van kleiner dan 18,5. Mensen ouder dan 65 jaar zijn ondervoed bij een BMI kleiner dan 20.
Met behulp van een simpele test kan ik bepalen of u ondervoed bent en kan ik u adviseren hoe u de voeding kan aanpassen, om verder gewichtsverlies te voorkomen. Dit kan eventueel samen met een drinkvoeding wat in de meeste gevallen kort gebruikt hoeft te worden.