Pasta alla Norma is een heerlijk pastagerecht met aubergine uit Sicilië. In Sicilië frituren ze vaak de aubergine, ik heb de aubergine in de oven gegaard samen met de ricotta. In het originele recept wordt ricotta salata gebruik. Dit is een gerijpte, gezouten ricotta gemaakt van schapenmelk. Mijn voorkeur is de zachte ricotta gemaakt van koemelk. Je kunt ook pecorino gebruiken.
In dit recept heb ik als pasta de caserecce gebruikt. Deze pasta neemt de saus perfect op. Maar je kunt ook prima penne als pasta gebruiken.
Voor 2 personen heb je nodig:
• 1 aubergine
• 100 gram ricotta
• extra vierge olijfolie
• 150 gram caserecce (een pastasoort), of penne
• 1-2 tenen knoflook, fijn gesneden
• 15 gram basilicum (de helft fijnsnijden)
• kwart theelepel chilivlokken
• 400 ml polpa (tomatensaus van bijvoorbeeld Mutti)
• peper en zout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Halveer de aubergine in de lengte en snijd de helften in plakken van een halve centimeter. Leg de aubergine plakken op een bakplaat. (Deze bekleden met bakpapier)
Leg lepeltjes ricotta ertussen. Besprenkel het gerecht met de olijfolie en voeg peper en eventueel zout toe. Bak het gerecht ongeveer 30 minuten in het midden van de oven gaar.
Kook ondertussen de pasta gaar.
Verhit 1 lepel olijfolie in een braadpan en fruit de knoflook, de chilivlokken en de helft van de gesneden basilicum 1 minuut.
Voeg de tomatensaus toe en laat de saus 10 minuten pruttelen.
Haal de aubergine na een half uur uit de oven en voeg dit, samen met de pasta, in de pan met de saus. Voeg iets kookvocht toe aan het gerecht, dan bindt de saus beter aan de pasta.
Schep de pasta in een schaal, bestrooi met de rest van de basilicum blaadjes en breek de ricotta stukjes erover.
Wij vonden dit een heerlijk gerecht!