diëtistenpraktijk A. Bakker‑Fransen
voedings- en dieetadvies, individuele begeleiding bij afvallen

Hoe kom je na de feestdagen weer in een goed eetritme?

Tijdens de feestdagen eet je toch anders en meer dan tijdens je werkdagen. Chocola, marsepein, kerstbrood met amandelspijs, banketstaaf, oliebollen, appelflappen, knappertjes, nieuwjaarsrolletjes, wijntje etc etc.. Allemaal heerlijk, maar wat krijg je veel koolhydraten in je lichaam die een enorme invloed hebben op je glucosespiegel. De bloedsuikerwaarden pieken enorm, om daarna in een diep dal te raken. Door die daling voel je je naar en futloos, moe, slaperig en weer een grote drang naar meer suiker. Volgende week begint mijn spreekuur weer en dan hoor ik zeer regelmatig van cliënten: “het lukt me niet om weer in het ritme te komen, ik blijf trek houden in zoet, de verleidingen zijn zo groot.. “ enzovoort. Dit komt dus door de wisselende glucosewaarden. Hieronder aantal tips om het ritme weer op orde te krijgen: – heel drastisch, maar meest effectief is alle etenswaren met snelle koolhydraten ( alles waar suiker is aan toegevoegd ) meteen vermijden. Soms is het beter om het weg te gooien, waarom zou je je lichaam als vuilnisvat gebruiken? Na aantal dagen merk je dat de suikerbehoefte afneemt en je je fitter gaat voelen. – zorg voor 3 goede volwaardige maaltijden met vooral veel eiwitten en vetten. Dit geeft een vol gevoel en je hebt minder behoefte tussendoor iets te eten. Als je tussendoor toch een gammel gevoel krijgt heb je waarschijnlijk te weinig gegeten. Vermijd echt de pasta, rijst en aardappelen de eerste dagen, deze geven grote schommelingen van de glucosewaarden zodat je s’ avonds weer “trek“ krijgt. – als je toch tussendoor iets wilt eten neem dan een handjevol noten, een vezelrijke knäckebröd met hartig beleg of een schaaltje kwark of yoghurt met beetje fruit. -ga bewegen: je hoeft echt niet naar een sportschool, maar ga wandelen, fietsen, neem de trap in plaats van de lift, stap een bushalte eerder uit en wandel het laatste stukje naar je bestemming, wandel met een collega in de lunchpauze, maak afspraak met vriend(in) om op vast tijdstip in de week iets te ondernemen. Beweeg minimaal half uur per dag intensief, maar beter is meer. – probeer de eerste dagen of de eerste week verleidingen te vermijden. Zoek afleiding, ga iets ondernemen, en wees je je bewust dat de drang tot eten vanzelf weer overgaat. – zo zijn er nog veel meer tips, maar als laatste advies wil ik meegeven: drink veel water of thee. Dit helpt echt! Veel succes en als iemand anders een goede tip heeft, mag je dat gerust melden.

Overzicht blogs