diëtistenpraktijk A. Bakker‑Fransen
voedings- en dieetadvies, individuele begeleiding bij afvallen

Lekkere trek

Iedereen heeft wel eens (lekkere)trek.
Met “trek” bedoel ik ‘zin in iets lekkers’, zoals een lekkere koek, stuk chocola etc. Hormonen kunnen invloed hierop hebben. Ghreline (het hongerhormoon) bijvoorbeeld wordt afgescheiden door de maagwand en wekt de eetlust op. De hersenen krijgen een seintje dat je wat moet eten als je maag wat leger wordt. Daarnaast kan schommelde glucose waarden het ‘trekgevoel’ opwekken. Stress, slaapgebrek en psychische factoren spelen ook een rol bij ‘zin’ in eten. Emoties, geuren, het zien van eten kunnen allemaal zorgen voor trek.

Hoe ga je om met (veel)trek als je wilt afvallen?
Door alle prikkels om ons heen is het best moeilijk geen trek te krijgen. Eet gevarieerd en ga geen crash diëten volgen. Hierdoor krijg je veranderingen in de hongerhormonen en krijg je juist meer trek.
Eet langzaam en kauw goed, omdat het even duurt voordat je verzadigingshormonen aanmaakt.
Zorg voor afleiding, ga even wat anders doen, klein karweitje in huis, blokje om, boek lezen, naar muziek luisteren etc.
Drink een glas water, want dat ‘trek gevoel’ kan ook betekenen dat je te weinig vocht hebt gehad.
Luister goed naar je lichaam: heb je maaghonger of heb je hoofdhonger. Bij maaghonger voelt je maag leeg, voel je je wat slap, beetje gaperig en bleek gezicht. Dan heb je eten nodig. Bij hoofdhonger is dit niet het geval. Je hersens zeggen dat je wat moet eten.
Zorg voor voldoende slaap ( slaap tekort kan de trek verhogen) en probeer stress wat te verminderen.
En tot slot: zie iets tussendoor eten niet als zondigen, maar geniet er dan ook echt van. Daarna pak je de draad weer op.
Succes!

Overzicht blogs