diëtistenpraktijk A. Bakker‑Fransen
voedings- en dieetadvies, individuele begeleiding bij afvallen

Rabarber crumble met amandelmeel en havermout

Dit is een echt verwen momentje, eet het als nagerecht met custard vla of een bolletje roomijs. Maar alleen de crumble is ook lekker. En een keer iets extra’s moet ook kunnen!

Voor 2 personen heb je nodig:
• 3 stengels rabarber, hoe roder de rabarber hoe zoeter
• 40 gram amandelmeel
• 1 lepel honing
• 40 gram ongezouten boter
• 20 gram havermout

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Maak de rabarber schoon en snijd deze in stukken.
Verdeel de rabarber over de bodem van de ovenschaal. Doe de rest van de ingrediënten in een kom en snijd de boter in kleine stukjes in het mengsel. Meng tot een kruimig geheel zoals op de foto. Verdeel het deeg over de rabarber. Verwarm het gerecht 20 minuten in het midden van de oven tot de rabarber gaar is en kruimels bruin gebakken zijn.
Lekker genieten!

Rabarber bevat ijzer en andere mineralen als calcium, kalium en magnesium. Ook de vitamines uit de B groep en vitamine C.
Het bevat ook oxaalzuur. Veel oxaalzuur kan calcium binden en dat kan aan het lichaam onttrokken worden. Dit kan botontkalking veroorzaken. Dit was vroeger een reden om altijd een krijt toe te voegen tijdens het koken.
De periode dat verse rabarber verkrijgbaar is, is zo kort, dat je voor botontkalking niet bang hoeft te zijn.
Eet alleen de stengels en niet de bladeren. Deze bevatten te veel oxaalzuur en kan ook nierstenen veroorzaken.

Overzicht blogs