diëtistenpraktijk A. Bakker‑Fransen
voedings- en dieetadvies, individuele begeleiding bij afvallen

Leren omgaan met moeilijke situaties

Dit is de vijfde stap uit de reeks van het aanleren van een gezonde leefstijl.
Hopelijk ben je al wat gewend geraakt aan een regelmatig eetpatroon, een goed ontbijt, veel groenten en onbewerkt eten.
Er zijn echter altijd situaties dat het wat lastiger kan zijn om je er aan te houden. Ik zeg vaak tegen mijn cliënten dat je niet voor 100% alles goed moet doen, als je je er 80% aan kan houden heb je ook een goed resultaat. Een nieuw of ander eetgedrag/leefstijl kost veel tijd, wat je niet in een aantal weken eigen hebt. En met vallen en opstaan kom je er zeker! Dit is vast wel herkenbaar voor je in andere situatie.
Op moeilijke momenten, zoals als uit eten gaan, een verjaardag, gewoon zin in iets lekkers etc, ga je misschien anders en meer eten. De kunst is dan om snel de draad op te pakken.
Ik zal een aantal moeilijke situaties benoemen en jou tips geven hoe je er anders mee om kan gaan of anders leert denken.

JE HEBT HONGER
Dit is een vervelend gevoel. Vraag eens bij je zelf af of het echt honger is (lege maag, gammel gevoel, beetje trillen, bleek zien) of dat je lekkere trek hebt, gewoon zin om iets te eten. Als je echt honger hebt ga eens na hoe je maaltijden eruit zien. Misschien eet je te weinig en dan is het logisch dat je aan het einde van de middag honger krijgt. Voeg wat extra vet en eiwitten toe aan je maaltijd of eet een handje vol ongezouten noten. Deze bevatten veel eiwitten en vetten, die snel een verzadigd gevoel geven.
Als je lekkere trek hebt kun je het volgende gaan doen:
– check of je voldoende drinkt. Soms voelt het als honger, maar heb je dorst. Drink een glas water of thee.
– eet je voldoende groenten? Deze geven volume aan de maaltijd, bevatten veel vezels en geven en verzadigd gevoel. Eet ook groenten bij de lunch.
– ga na wanneer je dat “honger” gevoel hebt. Op welke momenten van de dag heb je trek? Moeheid en verveling kunnen een belangrijke rol hierin spelen. Zoek afleiding of neem meer rust.
– als je vooral behoefte hebt aan zoetigheid probeer dit uit te stellen. Na 15 minuten kan dat gevoel weer weg zijn. Probeer ondertussen wat afleiding te zoeken. Goed om te weten is dat als je eenmaal begint met zoetigheid je je eigen zoet behoefte juist stimuleert en je sneller weer zin hebt in zoetigheid.

JE HEBT HET ERG DRUK
Tegenwoordig hebben we het allemaal druk, maar soms kunnen er periodes zijn dat je het echt druk hebt door je werk, door de thuissituatie etc. Blijf dan maar eens altijd gezond eten, dat kan best lastig zijn. Als je het druk hebt moet je keuzes maken, je kunt niet alles doen. Maar hoe druk het ook is, probeer je eigen gezondheid en die van je gezin prioriteit te geven.
Bij drukte kun je wel tijd besparende keuzes maken. Je kunt bijvoorbeeld dubbele maaltijden koken en een deel ervan invriezen, zodat je een dag niet hoeft te koken.
Je kunt ook zo nu en dan verse kant-en-klare producten kiezen als een groentesalade, schoongemaakte voorgesneden groenten/ roerbak groenten.
En misschien kun je andere huisgenoten inschakelen die bepaalde taken kan overnemen.

FEESTJES EN VERJAARDAGEN
Tijdens een feestje kun je makkelijk in de verleiding komen meer te eten en te drinken. Als je nadien daar spijt van krijgt kun je van te voren een plan maken. Neem je wel gebak en laat je de hapjes meer staan of zeg je nee tegen het gebak en neem je wel wat hapjes. Maak dus keuzes die je van te voren bedenkt.
Neem als drankje eerst iets calorie beperkt en neem eventueel later een wijntje oid. Bedenk dat alcohol de eetlust opwekt. Of doe wat langer over een drankje en neem er een glas water bij.
Wat ook kan helpen is niet te dicht bij de hapjes te gaan zitten of staan. Uit gewoonte pak je zo weer iets van de schaal met lekkernijen.

VERLEIDINGEN OP JE WERK
Hoe vaak wordt er niet getrakteerd op je werk. En hoe vaak ga je naar de kantine om daar iets lekkers te kopen. Vaak zijn het gewoontes, maar ook zijn het vaak momenten dat je juist zin in iets krijgt. Denk maar aan de koffiepauze om 10.00uur. Het ontbijt is al weer aantal uren geleden gebruikt en het zien van iets lekkers stimuleert de aanmaak van bepaalde enzymen die je aanzetten om ja te zeggen. Neem iets mee voor deze situaties, zoals een klein zakje noten of een stuk fruit. Zorg voor een vervanger die jij lekker vindt. Neem geen ontbijtkoeken oid mee.
Vind je het lastig om nee tegen degene te zeggen die trakteert? Bedenk wat jouw motivatie is om af te vallen of je te houden aan een gezonde leefstijl. In het begin kan het lastig zijn om nee te zeggen als iedereen weet dat je het wel lekker vindt. Wees consequent en leg een keer uit waarom je het niet meer wilt. Je hoeft niet te zeggen dat je wilt afvallen, je kunt ook zeggen dat je werkt aan je gezondheid of bedenk zelf een reden die voor jou van belang is. Als je op je werk gebak eet en ondertussen zit te praten met collega’s is het op voordat je er op verdacht bent. Eet liever een keer iets lekkers in je thuis situatie, waar je iets eet wat je echt lekker vindt.

Tot slot:
Breng veranderingen stap voor stap in. Met kleine stapjes bereik je uiteindelijk je doel.
Geniet uiteraard wel eens van iets wat je echt lekker vindt! Denk aan de 80% regel.
Veel succes!

Overzicht blogs