diëtistenpraktijk A. Bakker‑Fransen
voedings- en dieetadvies, individuele begeleiding bij afvallen

Kerrie gerecht met kipfilet en veel groenten

Dit gerecht bevat minimaal 300 gram groenten per persoon. Veel groenten eten is goed, dat weten we allemaal wel. Groenten bevatten veel vitamines, mineralen en vezels. Deze laatste is goed voor een betere stoelgang. Groenten verzadigen ook goed. Varieer zoveel mogelijk met groenten, want elke groente heeft weer zijn eigen samenstelling. Dit gerecht bevat citroengras of ook wel sereh genoemd. Deze wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. Citroengras geurt lekker en het lijkt op een grote dikke grasspriet. Het wordt altijd meegekookt of gestoofd in een gerecht. Het heeft een frisse citroenachtige smaak met een lichte gember smaak.
Voor 2 personen heb je nodig:
• 1 courgette, halveer in de lengte en snijd er plakjes van
• 1 winterwortel, halveren en in plakjes snijden
• 1 gele en 1 rode paprika, beiden in stukjes snijden na het verwijderen van de zaadlijsten
• 1 ui snipperen
• 1 pepertje, pitjes eruit en heel fijn snijden
• stukje gember fijn snijden
• 1 teen knoflook fijn snijden
• 1 appel, schillen en in stukjes snijden
• 1 citroengras, deze pletten en een knoop in maken
• 1/2 groente bouillon blokje
• 200 cc kokosmelk
• olijfolie
• 250 gram kipfilet of kipdijfilet in blokjes
• rijst
• kerrie poeder

Bereiding:
Ga eerst alles snijden, dit vergt de meeste tijd. Als je alles gesneden hebt is het gerecht in 15 minuten klaar.
Bereid de rijst.
Verhit de olie in een braadpan en bak de kip rondom bruin. Voeg de wortel toe en laat deze 2 minuten meebakken. Voeg de ui, knoflook, de gember, de citroen gras, de paprika’s en de pepertjes toe. Bak dit 2 minuten mee. Voeg 1-2 theelepels kerrie toe (afhankelijk hoe pittig je het gerecht wilt). Voeg de courgette en de kokosmelk toe met het bouillonblokje en meng alles goed door elkaar. Breng het gerecht aan de kook. Voeg de gesneden appel toe en doe de deksel op de pan en laat het gerecht op laag vuur garen totdat de groenten de gewenste gaarheid hebben (ongeveer 4 minuten). Haal de citroengras eruit en serveer het gerecht. Je kunt er als garnering wat fijn gesneden bosuitjes over bestrooien.
Wij vonden het een heerlijk gerecht, alle groenten proef je afzonderlijk met een lichte gembersmaak. Eet smakelijk!

Overzicht blogs