diëtistenpraktijk A. Bakker‑Fransen
voedings- en dieetadvies, individuele begeleiding bij afvallen

Frisse appelcake

Ik bak niet zo heel vaak, maar nu vond ik het toch wel eens leuk om iets voor de paasdagen te bakken en ervan te genieten met een kop thee in het zonnetje.
Deze cake heb ik in een kleine springvorm gemaakt omdat ik de helft van het beslag heb gebruikt van wat er in het recept stond. Met z’n tweeën hebben we hier ruim voldoende aan.
Voor een kleine springvorm heb je nodig:
• 125 gram roomboter
• 100 gram witte basterd suiker
• 125 gram zelfrijzend amandelmeel (of zelfrijzend bakmeel)
• 2 eieren middel groot
• 2 eetlepels custard (is niet nodig als je het niet in huis hebt)
• 2 grote appels (Elstar)
• kaneel

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Beleg de springvorm met bakpapier en/of smeer de vorm in met boter.
Schil de appels en haal het klokhuis er uit en snijd ze in plakjes. Doe ze in een kom en bestrooi de appelschijfjes met kaneel.
Mix de boter met de suiker romig.
Voeg de eieren een voor een toe, voeg het volgende ei pas toe wanneer de vorige volledig is opgenomen.
Zeef de custard en de zelfrijzende amandelmeel boven het beslag en mix dit erdoor heen.
Doe het beslag in de springvorm.
Steek de appelpartjes in het cakedeeg.
Bak de appelcake in ongeveer 50 minuten gaar en goudbruin net onder het midden van de oven.
De cake is gaar als de sateprikker er schoon uit komt als je die in het midden er in prikt.
Ik heb zelfrijzend amandel meel gebruikt, omdat deze de helft minder koolhydraten bevat dan zelfrijzend bakmeel. In dit recept maakt het niet zoveel uit, omdat er toch best wat suiker toegevoegd wordt. Ik was nieuwsgierig of de cake net zo lekker was als met zelfrijzend bakmeel en dat was het zeker!

Overzicht blogs