diëtistenpraktijk A. Bakker‑Fransen
voedings- en dieetadvies, individuele begeleiding bij afvallen

Groenteschotel a la Ilja Gort

Een aantal jaren geleden heb ik een fantastisch kookboek gekregen: “Chateaukoken voor iedereen”, geschreven door Ilja Gort en Caroline D’Hollosy. In dit boek staan alleen gerechten met verse ingrediënten en op een humoristische wijze worden de recepten beschreven door Ilja. Het boek staat vol foto’s van rijk gedekte tafels. Weinig vlees, veel vis en verse groenten. En geen pasta, rijst en aardappelen. Een mooi boek met alleen mediterrane gerechten.
Ilja woont in zuid Frankrijk in een wijnchateau. Ik ben een favoriet van zijn recepten, maar ook van al zijn programma’s op tv “Over de grens”.
Vanavond heb de “chateaugroentenschotel gemaakt. Ik heb mijn eigen draai aan dit recept gegeven, en hieronder zie je het resultaat.

Het gerecht bestaat uit 3 soorten groenten, die op 3 verschillende manieren zijn bereid. Ik heb gekozen voor stomen, wokken en grillen. Kies echt voor drie verschillende bereidingen omdat het juist zo lekker is om knapperige en gare groenten te variëren.
Ik geef toe, je bent er wel even mee bezig en het vraagt een goede planning, maar dan heb je een heerlijke bijzonder gerecht.

Voor 2 personen heb je nodig:
• 1 courgette, in dunne plakjes gesneden.
• 100 gram peultjes
• 250-300 gram kleine broccoli roosjes
• 300 gram kippehaasjes of kipfilet.

Voor de dressing heb je nodig:
• flinke scheut olijfolie
• balsamico azijn (wit)
• 1 theelepel mosterd
• 1 teentje knoflook, heel fijn gesneden of persen
Vermeng alles goed door elkaar met een kleine garde.

Voor de garnering:
• stukje Parmezaanse kaas in krullen raspen
• nootjes als hazelnoten, walnoten of macadamia noten met pompoenpitten en pijnboompitjes. De noten en de pitjes licht roosteren in een koekenpan.
• halve avocado in plakjes gesneden

Bereid en snijd eerst alles.
Doe de courgette in een schaal en doe er een flinke scheut olijfolie over en maak op smaak met zout en vers gemalen peper. Gril dit in een grillpan. Doe dit in verschillende porties. Leg de gegrilde courgette op een bord en houd warm onder aluminiumfolie.
Ondertussen had ik het water gekookt voor het stomen van de broccoli en de olie of bak en braadmargarine voor de kip verhit.
Stoom de broccoli in 10 minuten beetgaar. Braad de kip ondertussen gaar.
Verhit olijfolie in een wok en wok de peultjes in 3 minuten beetgaar. Voeg eventueel iets zout en/of peper toe.

Doe alle groenten in een schaal, vermeng het voorzichtig. Leg de schijfjes avocado op het gerecht. Schenk de dressing er door of zet deze op tafel, dan kun je dit naar smaak zelf toevoegen. Deze laatste variant heeft mijn voorkeur en ik voeg ook op het laatst de parmezaanse kaas toe.

Je kunt ook andere groenten gebruiken uiteraard. Paddestoelen zijn ook geschikt om te grillen, sperziebonen, tuinbonen en doperwten om te stomen.

Wij vonden het een heel lekker gerecht. Je proeft de verschillende groenten goed. De dressing is een echte finishing touch.
Eet smakelijk!

Overzicht blogs