diëtistenpraktijk A. Bakker‑Fransen
voedings- en dieetadvies, individuele begeleiding bij afvallen

Glucose

In mijn praktijk heb ik veel cliënten die diabetes (suikerziekte) hebben. Degene die dit hebben weten dat ze regelmatig hun glucose waarden moeten bepalen: zelf of door de praktijk ondersteunder. Maar wat is glucose nu eigenlijk.
Ik wil dat in aantal blogs zo eenvoudig mogelijk uitleggen, ook in relatie met diabetes.

Wat is glucose?
Glucose is de brandstof voor ons lichaam, zoals benzine de brandstof is voor een auto.
Waarom is glucose belangrijk voor ons lichaam?
Glucose levert elke lichaamscel energie om lichaamsfuncties te vervullen. Denk aan bewegen, slapen, denken, onszelf warm houden, vertering van ons voedsel, kortom om te kunnen leven.
Cellen kunnen ook vet verbranden om aan energie te komen, maar een aantal cellen is voornamelijk aangewezen op glucose als brandstof, zoals hersencellen, zenuwcellen en rode bloedcellen.

Hoe krijg je glucose binnen?
Glucose (in pure vorm) komt weinig in onze voeding door. Het zit voornamelijk “ingepakt” in allerlei voedingsmiddelen. De gewone suiker bevat glucose en een andere suikermolecuul (fructose), de melksuiker uit zuivel (lactose) is opgebouwd uit glucose en galactose. En verder is glucose een bouwsteen van zetmeel, wat oa voorkomt in graanproducten, aardappelen, peulvruchten etc.
Zo krijgen we glucose in ons lichaam.

Hoe komt glucose in het bloed?
Als we iets eten met koolhydraten zorgt de spijsvertering voor het losknippen van de koolhydraat moleculen. Dit is een heel proces waar enzymen een rol spelen. Uiteindelijk blijft er glucose over wat via de darmwand het bloed in kan komen.
Via de bloedbaan gaat de glucose direct naar de lever. De lever zorgt voor de afgifte van glucose aan het bloed als de cellen om energie vragen. Een teveel aan glucose wordt opgeslagen als voorraad in de vorm van glycogeen of omgezet in vet. (Zo kan overgewicht ontstaan en het bekende “zwembandje” om ons middel).

Verschillende soorten koolhydraten:
Er zijn “snelle” koolhydraten en “langzame” koolhydraten. Een glas frisdrank (bevat suiker) wordt heel snel opgenomen in het bloed, de koolhydraten uit bijv. brood (zetmeel) wordt heel langzaam afgebroken en duurt het dus langer voordat de glucose in het bloed is. Het maakt ook uit of je tegelijk vezels, vetten en eiwitten gebruikt. Hoe meer je hier van eet hoe trager de opname van glucose, en hoe beter dat uiteindelijk is.
In het volgende blog ga ik meer vertellen over glucose.

Overzicht blogs