diëtistenpraktijk A. Bakker‑Fransen
voedings- en dieetadvies, individuele begeleiding bij afvallen

Pastinaakstamppot met champignons en spekjes

Wil je een keer een ander soort stamppot eten dan boerenkool en hutspot, dan is dit een heerlijk alternatief. De stamppot bevat erg weinig aardappelen, maar wel heel veel groenten (ongeveer 350 gram per persoon).

Van pastinaak en de aardappelen maak je een puree, de champignons voeg je tot slot toe.

Wil je liever een vegetarische variant gebruik dan vegetarische spekjes. Wil je de maaltijd koolhydraat beperkt maken, vervang dan de aardappelen door extra pastinaak toe te voegen.

Voor 2 personen heb je nodig:

  • 300 gram aardappelen, geschild en gesneden in gelijke stukken
  • 400-500 gram pastinaak, geschild en gesneden in plakken van 1 cm dik
  • ongeveer 150 gram (biologische) spekjes of de vegetarische variant
  • 250 gram kastanje champignons, gesneden in plakjes
  • 2 takjes verse tijm (alleen de blaadjes)
  • 1 sjalot, gesneden in stukjes
  • beetje melk
  • zout en peper

Bereiding:

Kook de aardappelen (met eventueel beetje zout) in 20 minuten gaar. Kook de laatste 10 minuten de pastinaak mee.

Bak de spekjes uit in een koekenpan op een middelhoog vuur. Voeg het sjalotje, de blaadjes tijm en de champignon plakjes toe en bak het geheel op middellaag-laag vuur in ongeveer 8-10 minuten gaar.

Giet de aardappelen en de pastinaak af en stamp deze grof. Voeg eventueel beetje melk toe als de stamppot te droog is.

Maak op smaak met peper.

Serveer de stamppot met het champignon mengsel.

Wij vonden het een heel smaakvolle maaltijd.

Overzicht blogs