diëtistenpraktijk A. Bakker‑Fransen
voedings- en dieetadvies, individuele begeleiding bij afvallen

Boek Het Pioppi dieet

Geschreven door Aseem Malhotra en Donal O`Neill

Er wordt veel over het Pioppi dieet geschreven. Hieronder beschrijf ik wat deze voeding inhoudt en wat ik ervan vind.

Pioppi is een klein dorpje in het zuiden van Italië. Hier is geen supermarkt geen sportschool en geen snackbars. De inwoners van dit dorp bereiken vrijwel allemaal een hoge leeftijd. Wat is hun geheim?

Omdat er geen supermarkt is in Pioppi, eet men hoofdzakelijk uit de eigen moestuin. Men eet daar voornamelijk veel groenten, fruit, vis en olijfolie en peulvruchten. Bewerkte producten worden niet of nauwelijks gegeten. Daardoor krijgt men vanzelf minder suiker, zout en transvetten en dat is juist goed voor de gezondheid.

Dus het is een echte mediterrane voeding met volvette kaas, yoghurt, roomboter en royaal gebruik van olijfolie over de salades en veel noten.
De voeding kan een geheim zijn van de lange gezonde jaren die men heeft in Pioppi. Maar er zijn zeker meer belangrijke factoren die een rol spelen in de goede gezondheid van deze mensen.
Het leven is rustig in Pioppi, er is geen stress, men kijkt niet vaak op mobieltje, er is elke middag tijd voor een siësta, iedereen heeft een moestuin waar flink in gewerkt moet worden. Zo blijft men fit. Daarnaast leeft men met elkaar, het is een hechte gemeenschap. En wat als laatste ook van belang is, ze slapen veel. Slapen is erg gezond!

Wat vind ik van dit dieet/boek:
Alle bovenstaande factoren spelen mee voor behoud van een goede gezondheid. Maar het geheim zit in in het levenslang volhouden van een gezonde en relaxte leefstijl. De schrijver is cardioloog, en alles wat hij schrijft is wetenschappelijk onderbouwd. Met deze levensstijl zal obesitas en diabetes type 2 zeker beter beheersbaar zijn. Het is een zeer uitgebreid, makkelijk leesbaar boek, met veel uitleg over koolhydraten en vetten met tot slot lekkere recepten.
Een aanrader voor mensen die echt iets aan hun gezondheid willen doen, maar dan wel je hele leven lang.

Overzicht blogs