diëtistenpraktijk A. Bakker‑Fransen
voedings- en dieetadvies, individuele begeleiding bij afvallen

Courgettes

Deze zomer groeiden er veel courgettes in onze tuin. Ik vind het een heerlijke groente waar je veel verschillende gerechten van kunt maken. Je kunt ze onder ander koken, roerbakken, bakken, grillen, roosteren op de barbecue, courgetti (spaghetti sliertjes) en als plakjes is het een goed alternatief voor lasagne bladen of pizzabodem van maken. Pas wel op met een rauwe courgette. Als ze bitter smaken mag je ze niet rauw eten omdat er zich dan een giftige stof heeft gevormd. Om deze reden eet ik ze niet rauw.
Je hebt de bekende groene courgette, maar in de winkel zie je ook de gele. Ook de bolcourgettes zie je steeds vaker. Deze zijn beschikt om uit te hollen en te vullen.
Ze bevatten veel vitamine C, B vitamines en oa de mineralen calcium, kalium en ijzer.
De courgette moet bij aankoop een gave schil hebben en stevig aanvoelen. Bewaar ze op een koele plaats, maar niet in de koelkast. Daar worden ze zacht. Je kunt ze een lange tijd goed houden.
Hieronder zie je verschillende mogelijkheden: soep, ratatouille, pizza, salades, lasagne (met dank aan mijn zoon die deze heeft gemaakt) courgetti en gegrild.
De recepten vind je op mijn website: www.dietist-assen.nl onder kopje “blog”.

Overzicht blogs