diëtistenpraktijk A. Bakker‑Fransen
voedings- en dieetadvies, individuele begeleiding bij afvallen

Beweegadvies

Nederlanders zitten veel en vaak. Gemiddeld wel bijna 9 uur per dag. We zitten aan tafel, op de bank voor de tv, achter de computer, in de auto, in de trein etc… Veel zitten verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Het heeft ook een direct effect op de insuline gevoeligheid: hoe meer je zit, hoe meer insuline je lichaam nodig heeft. En dit zorgt er weer voor dat je meer vet opslaat. (Insuline is een groeihormoon)
Dus bewegen is het advies.
Bewegen helpt om je spieren sterker te maken, het verhoogt je stofwisseling, het werkt ontspannend, je voelt je fitter en energieker en het heeft een kalmerend en stress verlagend effect. En bewegen is essentieel voor een goede hartgezondheid.

De Gezondheidsraad geeft het volgende advies voor volwassenen:
• bewegen is goed, meer bewegen is beter
• doe minstens 150 minuten per week aan matige intensieve inspanning zoals wandelen en fietsen. Dit komt neer op minstens 20 minuten per dag, langer en vaker en/of intensiever is nog beter.
• doe minstens 2x per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balans oefeningen.
• voorkom veel stilzitten, kom na elk uur zitten in beweging.

Krachttraining versterkt je spieren en verhoogt je stofwisseling. Dit kan gewoon in de woonkamer met oefeningen als opdrukken, lunges, squats en met gewichtjes werken. Maar ook in de tuin werken en met huishoudelijk karweitjes kun je je spieren opbouwen. Doe alles wat krachtiger en langer.
Door kracht training wordt je sterker, je figuur verbetert doordat je extra spierweefsel opbouwt. En meer spiermassa betekent ook dat je stofwisseling verhoogt.

Meer bewegen is een kwestie van plannen. Het moet een gewoonte worden. Maak voor jezelf een plan hoe je meer kunt gaan bewegen. Je hoeft echt niet naar de sportschool. Bouw het langzaam op, het moet leuk blijven en uiteraard moet je geen blessures krijgen. En zie na 2 maanden al het resultaat!
Veel succes!
Bij gezondheidsklachten eerst je arts raadplegen of het voor jou ook verantwoord is.

Overzicht blogs