diëtistenpraktijk A. Bakker‑Fransen
voedings- en dieetadvies, individuele begeleiding bij afvallen

Vers en onbewerkt voedsel

Dit is de derde stap in de reeks van leefstijl verandering.
Wil je een blijvend gezond gewicht, stop dan met alle extreme diëten en pas je leefstijl aan. En dat start met vers en onbewerkt voedsel.
Als je rondkijkt in de supermarkt zie je veel producten met “gezonde” logo’s. Of met extra toevoegingen als vitamines, vezels en goede vetzuren. Ga de etiketten verder lezen en kijk wat er allemaal verder aan toegevoegd wordt. Je zult zien dat er heel vaak suiker toegevoegd wordt. Suiker wordt voornamelijk toegevoegd aan koekjes, frisdranken, snoep, chocola etc. en verder aan heel veel producten. Het maakt daarbij niet uit of het kristalsuiker is of rietsuiker of andere benamingen. (Zie hieronder over de verschillende benamingen van suiker).
Pure onbewerkte producten zitten vol smaak. Ze leveren volop voedingstoffen, zoals vitamines, vezels en mineralen. Je krijgt op deze manier veel minder al die e-nummers binnen die schade kan aanrichten in je lichaam. Gebruik dus geen pakjes en zakjes, juspoeder, soepen uit blik of pakje of zakje om maar een paar voorbeelden te noemen.
Onbewerkt eten is niet moeilijk. Je moet er zeker eerst wel in verdiepen, maar als je het eenmaal gewend bent wil je niet anders. Een zelfgemaakte tomatensaus smaakt echt beter dan die uit een pot. Er zijn trouwens tomatensausen waar niets aan toegevoegd is. Lees het etiket.
Aan pure en onbewerkte producten denk ik o.a. aan: groenten, fruit, peulvruchten, ongebrande noten, zaden en pitten, vis en vlees onbewerkt, (dus niet de gepaneerde en gemarineerde vis en de slavinken en al de andere bewerkte soorten), eieren, volkoren producten van brood, pasta en rijst, olijfolie, roomboter, kaas en naturel yoghurt, melk en kwark. Maak ruim gebruik van verse of gedroogde kruiden en specerijen.
Pak je voedingspatroon langzaam aan en start bijvoorbeeld met de warme maaltijd. Je zult echt merken dat het makkelijk is en dat je het heerlijk vindt! De markt is een goede plek om onbewerkt voedsel te kopen.
Ik wens je veel succes!

Andere benamingen voor suiker:
Glucosestroop, palmsuiker, kandijsuiker, kaneelsuiker, moutsuiker, vruchtensuiker, druivensuiker, poedersuiker, ahornsiroop, invertsuiker, fructose-invertsuiker, fruitextract, sacharose, dextrose, sucrose, galactose, maltose, vruchtensappen concentraat.
Dit is een nog maar een kleine opsomming, dus je ziet dat suiker echt op veel manieren wordt genoemd door de fabrikanten om het woordje suiker maar zoveel mogelijk te vermijden en er een gezonde “uitstraling” van te maken.

Overzicht blogs