diëtistenpraktijk A. Bakker‑Fransen
voedings- en dieetadvies, individuele begeleiding bij afvallen

Pastinaakpuree met wortels uit de oven en zalmmoot

Als je koolhydraat beperkt eet is het zeker aan te raden om eens pastinaak puree te maken. Echt super lekker bij je groenten en vlees of vis. En het is niet meer werk dan aardappelen schillen.
De pastinaak is een witte wortel en een beetje zoetig van smaak. De wortelpeterselie lijkt veel op de pastinaak, maar smaakt meer naar peterselie.
Je kunt pastinaak ook in “frietjes” snijden en deze in de oven met bijvoorbeeld rozemarijn en olijfolie roosteren.

Benodigdheden voor 2 personen:
• bos wortelen of allerlei gekleurde wortelen, in de lengte doormidden snijden, zodat je lange wortels houdt.
• 1 ui in stukken gesneden
• 1 takje rozemarijn
• olijfolie
• 500 gram pastinaak, schillen met dunschiller en in stukken snijden
• 1 teen knoflook
• 2 zalmmoten

Voor een lekker sausje over de wortelen:
• 2 lepels extra vierge olijfolie
• 1 lepel balsamico azijn
• lepel heel fijn gesneden bieslook
Meng alles goed door elkaar en klaar is je een eenvoudige sausje.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Smeer een ovenschaal in met olijfolie en doe de wortelen hierin. Doe ook de gesneden ui er in met de rozemarijn. Besprenkel het gerecht met beetje olijfolie en wat peper en snufje zout.
Rooster de wortelen 30 minuten.
Kook ondertussen de pastinaak in water met de hele knoflookteen in 15-20 minuten gaar.
Pureer de pastinaak met een beetje melk.
Bereid de zalmmoot.

Tip:
Handje vol hazelnoten fijn hakken, is lekker over de pastinaak puree.
Wij vonden het hier thuis een heerlijk koolhydraat beperkte maaltijd.
Eet smakelijk!

Overzicht blogs