diëtistenpraktijk A. Bakker‑Fransen
voedings- en dieetadvies, individuele begeleiding bij afvallen

Doelen stellen

In mijn vorige blog had ik het over dat het verstandig is de dag te beginnen met een goed verzadigd ontbijt.
Vandaag stap 2:
Ga een doel voor jezelf bepalen en stel eventueel subdoelen.
Als je een goed doel hebt waar je je op kunt verheugen om die bereikt te hebben kan het makkelijker zijn om een andere leefstijl patroon aan te leren.
Als je doel ver weg ligt omdat bijvoorbeeld andere factoren een rol mee kunnen spelen die het einddoel kunnen belemmeren is het raadzaam een doel te stellen die echt haalbaar is binnen een korte periode.
Wat je doel is moet je uiteraard zelf bepalen, wat is belangrijk voor jou.
Is dat puur je gewicht, heeft het te maken hoe je je voelt, zowel lichamelijk als geestelijk, wil je fitter worden, meer energie krijgen, wil je minder medicatie gaan gebruiken voor bijvoorbeeld je bloeddruk, cholesterol en/of diabetes? Of wil je gewoon gezonder worden, beter kunnen bewegen zodat je makkelijker met je (klein)kinderen kunt spelen of dingen doen die jou nu belemmeren om te kunnen doen.
Ook kan een doel zijn om gewoon gezonder te gaan eten zonder al die toevoegingen die in de meeste producten voorkomen. Dit kan ook een heel goed gevoel geven zodat je in een positieve spiraal komt.
Wat van belang is dat het doel haalbaar is voor jou in een niet te lange periode. Zet kleine stapjes!
Schrijf je doel(en) op papier. Dit geeft meer kracht en je kunt het regelmatig even doorlezen, zodat je niet opnieuw hoeft te bedenken wat je doelen ook alweer waren.
Ga daarna je motivatie bepalen:
Waarom wil je je leefstijl veranderen, waarom wil je het vasthouden en vind je het belangrijk. Laat het tot je doordringen dat je echt iets moet veranderen en leg dit ook vast op papier.
Je kunt bij jezelf ook afvragen:
Wat gebeurd er met me als ik binnen een half jaar tot een jaar niets ga veranderen?
En wat gebeurd er met me als ik binnen een half jaar tot een jaar wel iets ga veranderen?
Veel succes! En als een vraag hebt kunt me een persoonlijk bericht sturen.
Volgende week stap 3

Overzicht blogs