diëtistenpraktijk A. Bakker‑Fransen
voedings- en dieetadvies, individuele begeleiding bij afvallen

Goede voornemens

De kerstdagen zijn weer voorbij, oud en nieuw is gevierd en nu wordt het tijd om weer in het goede ritme te komen. Veel mensen hebben goede voornemens voor het nieuwe jaar, maar helaas blijkt dat aan het einde van januari veel mensen afhaken van hun mooie en zelf bedachte voornemens. Ik denk dat een van de oorzaken is dat men de lat te hoog wilt leggen.
Omdat ik diëtist ben en veel mensen begeleid bij gewichtsreductie wil ik afvallen als voorbeeld noemen.
Na de feestdagen hebben we het nodige genuttigd en misschien zijn een aantal kilo’s erbij gekomen. Voor de feestdagen wilden we misschien al “lijnen”, maar een stemmetje in ons hoofd zegt al snel: “na de feestdagen, dan begin ik. Dan wil ik 10 kilo kwijt en dan ga ik echt streng voor me zelf zijn.” De vakantie is voorbij, de kinderen zijn weer naar school, en nu op 6 januari start ik. Goed streng zijn (=weinig eten) en enkele keren per week naar sportschool, dan heb ik meteen succes en val ik veel af.
Bij een strenge aanpak zal je misschien sneller afvallen, maar wat gebeurd er over bijvoorbeeld 2-3 weken? Je hebt een verjaardag… je mist toch wel wat lekkere dingetjes.. en al dat sporten steeds.. nee is ook niet mijn ding.. Je valt al snel weer in je oude patroon en aan einde van januari voelt dit als een mislukking.
Dit zal voor veel mensen herkenbaar zijn denk ik.
De komende weken wil ik je helpen om in een ander ritme te komen en je bewust te maken van bepaalde dingen die belangrijk zijn om je gedrag te veranderen zodat je langzaam je gewicht ziet dalen. Als je 1 kilo per maand kwijt raakt is dat wel 12 kilo’s in dit jaar!

Ik begin meteen met de eerste stap:
Begin de dag goed!
Zorg voor een goed verzadigd ontbijt. En een goed ontbijt is voor mij een maaltijd die voldoende eiwitten en vetten bevatten. Een goed ontbijt stimuleert je darmwerking, het maak je alert en je kunt de hele ochtend hierop teren.
Pak een eiwitrijk product als bijvoorbeeld volle yoghurt of kwark en voeg enkele walnoten of andere noten toe. Ook fruit is prima om toe te voegen. Fruit bevat vezels en dat geeft een verzadigd gevoel. Neem geen vruchtensappen, deze geven geen verzadiging. Je drinkt zo 2-3 uitperste sinaasappels op, maar je eet geen 2 hand sinaasappels achter elkaar.
Neem niet te weinig zuivel : 200-250 cc is een goede hoeveelheid.
Andere eiwitrijke producten zijn bijvoorbeeld kaas, 100% pure pindakaas en eieren.
Volkoren brood bevat vezels en de nodige B vitamines. Je kunt ook pap nemen van havermout en voeg wat fruit toe. Neem geen cruesli , deze bevat echt te veel suiker, waardoor je 1-2 uur later een honger dip krijgt. Neem dus ook geen zoet beleg.
Drink ook iets bij je ontbijt. Neem thee, of als je brood eet neem er een beker zuivel bij zonder toegevoegde suiker.
Ik hoop je hiermee een eerste stap te geven om de komende week mee aan de gang te gaan.
Volgende week stap 2.
Succes!

Overzicht blogs