diëtistenpraktijk A. Bakker‑Fransen
voedings- en dieetadvies, individuele begeleiding bij afvallen

Vitamine D

Tegenwoordig lees je regelmatig in de media dat vitamine D goed zou zijn tegen het COVID-19 virus. Verschillende artsen en wetenschappers roepen op om extra vitamine D te slikken tegen Corona. Zij stellen dat de kans op besmetting met het virus daardoor kleiner wordt en de ziekte minder ernstig verloopt als je het toch krijgt met minder opnames op IC en overlijden. De wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt nog, dit kost veel tijd.
Van belang is om je weerstand te verhogen of goed te houden. Dit lukt niet alleen met vitamine D. Je weerstand kan wel verhoogd worden door voldoende vitamine D, maar ook andere factoren als gezond eten, voldoende beweging en ontspanning, goed slapen en zo min mogelijk stress spelen een belangrijke rol mee om je weerstand te verhogen.
Sommige mensen hebben wel meer vitamine D nodig via een supplement (zie onderstaande schema). Wat er niet bij staat is dat mensen met veel buikvet en daarbij te zwaar zijn een hoger risico hebben op vitamine D tekort. Vitamine D is een in vet-oplosbare vitamine en gaat snel in het vet ophopen waardoor het zijn werking niet voldoende kan doen. Vooral in de wintermaanden komt vitamine D tekort veel vaker voor, waardoor je misschien in de lente maanden juist die moeheid kan voelen. Dat kan dus komen door een tekort aan vitamine D.
Als je twijfelt kun je je vitamine D spiegel door de huisarts laten bepalen. Op mijn website www.dietist-assen.nl onder kopje “blog” bij boeken en publicaties kun je meer lezen over vitamine D.
Bij vragen kun je me een persoonlijk bericht sturen.

Overzicht blogs