diëtistenpraktijk A. Bakker‑Fransen
voedings- en dieetadvies, individuele begeleiding bij afvallen

Maak het jezelf makkelijker in 2021 (vervolg)

In een vorig bericht heb ik het gehad over gedragsverandering. Dit kan best lastig zijn, omdat je gewoontes opgeslagen worden in je hersenen. Gedragsverandering kost tijd. Ons brein houdt van consistentie. Het moet leren dat het nieuwe gedrag beter is dan het oude. Als het duidelijk voor je is wat een gezonde leefstijl jou oplevert, kan dat je motiveren. (Zie vorige bericht geplaatst op 3 januari of zie mijn website www.dietist-assen.nl onder kopje “blog” bij tips.)
Hieronder aantal tips.

Doe minder moeite
Je gewoontes radicaal omgooien klinkt heel goed, maar meestal werkt dat averechts. Je valt snel weer terug in je oude gewoontes, omdat je te veel wilskracht nodig hebt, elke keer weer. Zet daarom kleine stapjes die zo min mogelijk moeite kosten. Stel voor jezelf een doel die haalbaar is. Zeg bijvoorbeeld niet: “ ik wil 10 kilo afvallen”, maar wel: “ik ga elke dag een half uurtje wandelen”. Hiermee starten is het aller moeilijkste. Maak de eerste stap daarom zo makkelijk mogelijk. Een stap die voor jou haalbaar is. Je kunt er een positieve gedachte aankoppelen door bijvoorbeeld tegen jezelf te zeggen: “lekker even de frisse lucht in, even genieten van een momentje voor mezelf om straks weer goed aan het werk te gaan”.
De kracht zit in de herhaling. Doe het daarom bij voorkeur op een vast moment van de dag. Je hoeft ook echt geen uur te gaan wandelen, een kwartier is eerst voldoende! Dit vergroot juist de kans op succes.
Een ander voorbeeld: je weet van jezelf dat je te vaak iets tussendoor pakt. Kies een moment voor jezelf uit om dan juist niets te pakken. Zorg voor een leuke bezigheid om je zelf af te leiden. Op de andere momenten dat je altijd wel iets pakt blijft zo. Zo wordt het een nieuwe gewoonte om niet zomaar iets te pakken. Je wordt het meer bewust wat je doet. En zo kun je langzaam aan je ongewenste gewoonte veranderen in een gewenste gewoonte en kun je een volgende stap nemen.

Verander je omgeving
Je gedrag wordt niet alleen beïnvloed door je motivatie, maar ook door je omgeving. Je kunt hier rekening mee houden door in te spelen door zelf de regie te nemen. Een voorbeeld is dat als je de kast open doet je de zak chips of de koekjes trommel ziet staan. Je krijgt meteen zin in iets lekkers. Leg de chips bijvoorbeeld in een andere kast, of ergens helemaal achter in de kast zodat het niet meteen ziet liggen. Je creëert een drempel voor de ongezonde keuze.
Je kunt ook proberen door zo min mogelijk in bepaalde situaties te komen die jou uitnodigen om iets te pakken. Ga bijvoorbeeld niet elke dag naar de supermarkt, maar eens in de week. Hierdoor stel je jezelf minder bloot aan allerlei verleidingen.
Als deze tips bij jou passen, probeer ze eens uit. Bedenk zelf oplossingen in jouw situatie. Ieder mens heeft zijn eigen gedrag en heeft dus een oplossing “op maat” nodig. Kijk wat het jou oplevert en of je ziet dat het effect heeft op jouw brein. Het kost tijd om gedrag te veranderen, houd daar rekening mee. Je ingeslepen gedrag is ook langzaam gegaan.
Succes!
Een volgende keer meer tips.

 

Overzicht blogs