Dit is een heerlijke taart van bladerdeeg met op de bodem een mengsel van mascarpone en muhammara. Muhammara is een saus afkomstig uit de Arabische keuken. Het is een mengsel van gemalen walnoten, paprika’s/pepertjes en granaatappel. Ook lekker als borrel hapje of op een broodje. Voor het gemak heb ik de saus kant en klaar gekocht (Maza) maar je kunt het ook zelf maken, dat ga ik zeker een keer uitproberen!
Voor 2-3 personen heb je nodig:
• rol vers bladerdeeg (270 gram)
• 125 gram mascarpone
• 100 gram muhammara
• 300 gram zoete aardappelen
• 300 gram bieten, gekookt of rauw
• olijfolie
• fetakaas in blokjes
• peterselie, fijn gesneden
• handvol walnoten of hazelnoten
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de zoete aardappelen en halveer deze in de lengte en snijd deze in halve plakjes van 2 mm dik. Doe deze in een schaal en meng dit met een lepel olijfolie en beetje zout en peper.
Doe dit hetzelfde met de bieten. Rauwe bieten wel eerst schillen.
Rol het deeg met het bakpapier uit op een bakplaat. Meng de mascarpone met de muhammara. Bestrijk de bladerdeeg met dit mengsel.
Verdeel de plakjes zoete aardappelen en bietjes om en om over het bladerdeeg.
Bak de plaattaart ongeveer 20 minuten onder het midden van de oven gaar. Als je rauwe bietjes gebruikt even beoordelen of ze beetgaar zijn.
Bestrooi de taart met fetakaas, peterselie en de noten.
Wij vonden dit een heerlijk vegetarisch gerecht! En het ziet er ook mooi uit, oog doet ook wat.