diëtistenpraktijk A. Bakker‑Fransen
voedings- en dieetadvies, individuele begeleiding bij afvallen

Wetenswaardigheden over eieren

Een ei is een gezond product. De gemiddelde grootte is 50 gram. Het levert vele vitaminen zoals oa. Vitamine A, B12, B2 en iets vitamine D en de mineralen ijzer, zink, fosfor, kalium en selenium. Daarnaast bevat het eiwitten (7 gram per ei), waarvan alle essentiële aminozuren aanwezig zijn. Daarom is dit een goede vleesvervanger. Eet 2 eieren in plaats van 100 gram vlees.
Het vet van een ei zit voornamelijk in het eigeel, gemiddeld 5 gram per ei, waarvan een derde verzadigd vet. Twee derde bevat onverzadigd (goede) vet. Het ongezonde imago van eieren komt door het relatief hoge cholesterol gehalte. Het lichaam heeft echter wel cholesterol nodig.
Het eten van veel verzadigd vet en veel suikers die toegevoegd worden aan koeken gebak, frisdranken etc. hebben een veel grotere invloed op de vorming van het slechte cholesterol in je bloed.
Eieren passen dus prima in een gevarieerde voeding.

Soorten eieren
Er zijn verschillende soorten eieren te koop waaronder:
Omega 3-ei : deze kippen krijgen voer met extra lijnzaad of lijnzaadolie.
Biologisch ei: kippen krijgen biologisch geproduceerd voer .
Mais-ei: kippen krijgen voornamelijk maïs als voer.
Zonnebloem-ei: kippen krijgen voer met zonnebloem pitten.

Salmonella
Salmonella is een bacterie die schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Van een besmetting kun je maag-en darmklachten krijgen. Het is verstandig om groei van deze bacterie te voorkomen door ze koel te bewaren (in de koelkast). Salmonella groeit het liefst bij een lauwwarme temperatuur. Als je zelf mayonaise maakt, bewaar deze dus in de koelkast en maak niet teveel tegelijk (omdat dit gemaakt wordt van rauwe eieren).
Geef rauwe eieren niet aan jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen met een zwakke gezondheid en ouderen.

Oorlel kip
Kippen met witte oorlellen leggen witte eieren, kippen met rode lellen bruine. Voor de voedingswaarde maakt het niet uit welke je gebruikt.

En hoeveel eieren mag je nu eten per week?
De meningen zijn hier nogal verschillend over. Een ei is niets mis mee. Het is een zeer gezond product, waar een kuiken goed op groeit. Naar mijn mening kun je gerust elke dag een ei eten op je brood of 2 bij de warme maaltijd. Het gaat uiteraard ook om een gevarieerde voeding. Dus een ei afwisselen met andere eiwit bronnen als vis, kip, vlees, noten, kaas of peulvruchten is aan te bevelen.

Overzicht blogs