diëtistenpraktijk A. Bakker‑Fransen
voedings- en dieetadvies, individuele begeleiding bij afvallen

Krieltjes uit de oven met salie en venkelzaad (met scholfilet en gegrilde courgette) (visgerecht)

Salie wordt vooral gebruikt als kruid en is met name bekend uit de mediterrane keuken. De Italianen maken er veel gebruik van. Het is een kruid dat hier in Nederland niet zo vaak als smaakmaker wordt gebruikt en dat is heel jammer! De blaadjes zijn grijsgroen van kleur met iets beharing. Om zo te eten is wat stroef in de mond, het is lekkerder om het kruid mee te bereiden met je gerecht.
Salie staat ook bekend als infectie- en ontstekingsremmende werking.
En hoe smaakt het? Best moeilijk om te omschrijven: het is een aromatisch kruid met een bittere smaak met iets van citroen en munt. Het beste kun je zelf het onderstaande gerecht uit proberen. Het is echt een heel mooi gerecht met vele smaken, ook door de venkelzaad.

Je hebt nodig voor 2 personen:
• 400-500 gram krieltjes, schoongeboend en in plakjes gesneden
• halve eetlepel venkelzaad, beetje kneuzen met mes
• zout
• salie blaadjes
• bosje radijsjes
• tuinkers
• olijfolie

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de bakplaat in met olijfolie. Verdeel de krieltjes over de plaat en verdeel de venkelzaadjes, het zout en de salie blaadjes erover. Besprenkel het gerecht met olijfolie.
Bak de aardappeltjes in ongeveer 30 minuten gaar.
Doe het gerecht in een schaal en verdeel de tuinkers en radijsjes erover.
Ik heb er gegrilde courgettes bij gemaakt met een gebakken scholfilet.
Echt een aanrader! Ik kende salie niet zo goed, maar ga het nu zeker vaker verwerken in gerecht. Ook met vlees is salie een goede smaakmaker om mee te stoven.
Als variatie: gegrilde courgette of aubergine met salie, of dit gerecht opdienen met wortels en wortels roerbakken met venkelzaad.

Overzicht blogs