diëtistenpraktijk A. Bakker‑Fransen
voedings- en dieetadvies, individuele begeleiding bij afvallen

Wetenswaardigheden over je stoelgang (deel 2)

In mijn vorige blog deelde ik wetenswaardigheden met je over hoe je ontlasting er uit moet zien, over geur, vorm en wanneer het verstandig is om de huisarts te raadplegen.
In deze blog vertel ik hoe je je ontlasting kunt verbeteren.

• Zorg voor voldoende vezels in je voeding. Vezels zijn koolhydraten die nauwelijks worden verteerd, maar belangrijk zijn voor het zacht houden van je ontlasting. Er zijn niet-fermenteerde vezels die vocht opnemen in de darmen waardoor de ontlasting zachter wordt. Deze vezels komen voor in volkoren graanproducten, peulvruchten, zaden, noten en in de schil van fruit en in groenten.
• Daarnaast zijn er fermenteerbare vezels die door bacteriën in de darmen worden afgebroken. Hierdoor komen gassen (windjes) vrij die ook de ontlasting zacht maken. Deze vezels komen vnl voor in groenten, peulvruchten, fruit en sommige granen. Ook de bacteriën in bijvoorbeeld yoghurt kunnen hierbij een bijdrage leveren. Je hebt ongeveer 30-40 gram vezels per dag nodig, dit is veel!
• Voldoende drinken: vezels houden vocht vast en als dit onvoldoende aanwezig is dan krijg je juist obstipatie. Zorg voor 1,5 liter vocht per dag: water, koffie en thee zonder suiker, bouillon, zuivelproducten als melk, karnemelk en yoghurt.
• Zorg voor voldoende beweging: beweging stimuleert de darm beweeglijkheid. Dit zijn knijp- en duw bewegingen in de darmen. Bij weinig beweging kunnen de darmen trager gaan werken en kan er obstipatie ontstaan.
• Zorg voor voldoende vet in je voeding: vet is een soort smeermiddel die de ontlasting ook zachter kan maken. Zorg dat je bij elke maaltijd de goede soorten vetten krijgt in de vorm van onder andere margarine, roomboter, olijfolie, jus, vis, noten zaden en pitten.
• Ga direct naar het toilet als je aandrang voelt. Als je wacht dan is de drang tot ontlasten verdwenen en dan wordt er weer vocht uit de poep gehaald en wordt deze dus droger en harder.
• Let ook op je houding op het toilet. De darmen legen zich beter als je in een “gehurkte houding” zit. Ga daarbij iets voorover buigen met een krukje onder je voeten, zodat je knieën iets omhoog komen en je ontspannen zit.
• Je ontlasting kan ook ontregeld zijn door stress. Zowel dunne als dikke ontlasting komt voor in stressvolle situaties. Als het goed is, is dit een tijdelijk probleem.

Bij harde ontlasting wil je misschien middeltjes gaan gebruiken van de drogist of apotheek. Probeer eerst de bovenstaande adviezen uit voordat je dit gaat gebruiken. Die middeltjes zijn soms niet altijd even veilig. Doe het ook liever in overleg met de huisarts.
Wat wel goed kan helpen zijn Psyllium vezels. Dit zijn natuurlijke vezels die erg veel vocht opnemen. Gebruik 1 schepje, los het op in een beetje water en drink het meteen op. Drink er direct achterna een heel glas water. Anders kun je juist verstopping krijgen! Psyllium vezels kun je oa bij Kruidvat kopen.
Als je na het opvolgen van bovenstaande adviezen toch obstipatie blijft houden neem dan contact met me op. Een individueel voedingsadvies kan wellicht helpen om je van deze vervelende klacht af te helpen.

Overzicht blogs