diëtistenpraktijk A. Bakker‑Fransen
voedings- en dieetadvies, individuele begeleiding bij afvallen

Kersttulband

Met kerst bak ik vaak zelf iets lekkers bij de thee. Dit jaar had ik een tulband gemaakt. Heel makkelijk en super lekker, dat vond de rest van de family ook. Vaak wordt er sukade toegevoegd. Omdat ik dat zelf niet heel lekker vindt heb ik een appel toegevoegd. Daar wordt de cake lekker fris van.
Als je geen tulband hebt kun je ook een cake vorm gebruiken. Bij de goedkopere winkels kun je trouwens heel goedkoop een anti-aanbak tulband kopen.

Voor een tulband met een doorsnede van 22 cm heb je het volgende nodig:
(Als je een kleine tulband hebt, pas dan de hoeveelheden aan)
• 100 gram donkere rozijnen, even goed wassen
• 1-2 kleine appels, in kleine stukjes gesneden, lekker met een klein beetje kaneel
• 250 gram zelfrijzend bakmeel
• 250 gram zachte roomboter
• 200 gram witte basterdsuiker
• 1 zakje vanille suiker
• 4 middelgrote eieren
• poedersuiker als garnering
• 1 tulbandvorm met antiaanbaklaag, doorsnede 22 cm

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Smeer de tulband heel secuur in met roomboter. Doe dit met een kwastje. Bestuif de tulband met een lepel bloem, hierdoor krijg je een iets steviger korstje en krijg je de cake beter uit de tulband.
Doe de droog gedepte rozijnen in een kom en schep deze om met 1-2 eetlepels bakmeel, zo zakken ze minder snel naar de bodem. De rest van het bakmeel boven een andere kom zeven.
In beslagkom de boter, basterdsuiker en vanillesuiker met een mixer in ongeveer 10 minuten tot romige massa kloppen.
Voeg de eieren 1 voor 1 door het mengsel, pas volgende ei toevoegen als het vorige ei helemaal door het botermengsel is opgenomen.
Voeg het zelfrijzend bakmeel in 3-4 keer toe met een spatel. Spatel het luchtig door het beslag. Spatel de rozijnen en de stukjes appel ook luchtig toe.
Doe het beslag in de vorm, bestrijk de bovenkant glad. Zet de vorm op een rooster in het midden van de oven en laat de tulband in ongeveer 60 minuten gaar bakken. Een erin gestoken saté stokje moet er droog uitkomen.
Neem de tulband uit de oven en laat 10 minuten afkoelen. Maak de rand van de tulband voorzichtig los met je vingertoppen, zodat er lucht tussen de tulband en de vorm komt. Leg een rooster of bord op de vorm en keer voorzichtig de tulband op het rooster. Laat het geheel afkoelen. Voor serveren zet je de tulband op een mooie schaal en bestuif je deze met poedersuiker. Lekker genieten!

Overzicht blogs