diëtistenpraktijk A. Bakker‑Fransen
voedings- en dieetadvies, individuele begeleiding bij afvallen

Glucose (vervolg, deel 3)

In de vorige 2 blogs heb ik algemene zaken verteld over glucose en de relatie met diabetes.
In deze blog wil ik ingaan wat je in je voeding kunt veranderen als de diagnose diabetes is gesteld.
Uit voorgaande blogs komt naar voren dat je in de eerste instantie de snelle koolhydraten zo veel mogelijk moet vermijden. Dit zijn de suikers die voorkomen in koekjes, ontbijtkoek, frisdranken, vruchtensappen, gebak, de suiker uit de suikerpot, kortom alles waar suiker is aan toegevoegd. Als je hier veel gebruik van maakt, is er al grote winst: de glucosewaarden zullen dalen. Ook rijst en pasta zullen de glucosewaarden ontregelen. Van de volkoren soorten zal er iets minder pieken van de glucosewaarden te zien zijn, beperk wel de hoeveelheid.
Als dit de glucosewaarden niet voldoende laat dalen is een strengere koolhydraat beperking aan te raden. Dit betekent dat je vooral moet letten op het soort brood wat je eet, hoeveel aardappelen, rijst en pasta je gebruikt en hoeveel fruit je eet op een dag.
Mijn advies is om minder brood te eten en als je brood eet gebruik dan koolhydraat beperkt brood. Als ontbijt kun je bijvoorbeeld starten met kwark, noten en wat blauwe bessen. Als lunch kun je bijvoorbeeld zelf gemaakte soep eten, gemaakt van veel groenten en met bijvoorbeeld zonnebloem pitjes en uitgebakken spekjes erin. Neem er altijd wat zuivel bij om wel voldoende eiwitten te krijgen wat juist goed is voor de spieren en voor een goede verzadiging. Ook een salade met een eiwit bron als noten, ei, vis, kip stukjes en peulvruchten is een goede koolhydraat beperkte maaltijd.
De warme maaltijd zou je de aardappelen, rijst en pasta eruit kunnen halen en dit vervangen door andere groenten. Het gaat hier even te ver om hier dieper op in te gaan.
Dit zijn maar een paar voorbeelden die ik hier aangeef, variatie in deze voeding is van belang om het goed vol te houden en geen tekorten te krijgen.
Mijn ervaring is dat de glucose waarden heel goed dalen naar de juiste balans. Ga dit niet op eigen houtje doen als je medicatie voor diabetes gebruikt, omdat de kans op een hypo dan erg groot is!
Dit moet altijd in overleg met je diabetes verpleegkundige en je diëtist.
Bij een strenge koolhydraat beperking is het zeker aan te raden een diëtist in te schakelen, omdat er snel tekorten kunnen ontstaan aan voedingstoffen.
En ander voordeel van koolhydraat beperkt eten is dat je goed gewicht kunt verliezen. Juist mensen met diabetes hebben vaak overgewicht. De glucosewaarden zijn dan zo laag, dat het lichaam wordt aangezet tot verbranding van vet als brandstof. Als je 5-10% gewichtsreductie kunt realiseren gaan ook je glucosewaarden naar beneden. Ook andere waarden, zoals bijvoorbeeld de cholesterol waarden die ook vaak ontregeld zijn bij diabetes gaan naar de gunstige kant. En de bloeddruk daalt. Kortom: grote gezondheidswinst! En als je er een beetje bij kunt bewegen is dat helemaal positief.
Tip: eet zo min mogelijk bewerkt voedsel, dan weet je dat je goed eet.
Kijk eens op mijn website: http://www.dietist-assen.nl/. Onder kopje “blog” zie je onder koolhydraat recepten vele lekkere maaltijden staan.
Als ik je kan ondersteunen wil ik je graag hierbij helpen.

Overzicht blogs