diëtistenpraktijk A. Bakker‑Fransen
voedings- en dieetadvies, individuele begeleiding bij afvallen

Bulgur met spinazie, geroosterde wortelen en harissa pasta (vegetarisch gerecht)

Paar keer in de week eten wij vegetarisch. De vleesvervangers die je kant en klaar in de supermarkt kunt kopen zijn over het algemeen te zout en te bewerkt. Ik kook liever gerechten waar je het vlees niet “mist” en waar een goede eiwit vervanger inzit. Hierbij denk ik aan noten, eieren, peulvruchten en tempeh (soja).
Dit gerecht is pittig gemaakt met harissa pasta. Dit is vrij pittig, gebruik er niet teveel van. De pasta wordt pittig door de cayennepeper en chilipeper.
De wortelen snijd ik in hele dunne staafjes en kruid deze met Picadillo kruiden van Euroma. Deze kruiden bevatten geen zout. Picadillo wordt gebruikt in de Mexicaanse keuken en bevat oa. chili, paprika, ui, knoflook, komijn zaad en koriander blad. Dit smaakt erg lekker over de wortels.
Als koolhydraat bron heb ik bulgur gekookt. Dit is gemaakt van tarwe. Het is wat zachter van smaak dan bijvoorbeeld rijst en het bevat iets minder koolhydraten dan rijst. Het past overigens niet in een koolhydraat beperkte voeding.

Voor 2 personen heb je nodig:
• 150 gram ongekookte bulgur, deze koken volgens de gebruiksaanwijzing
• 2 kleine winterwortels
• 200 gram blad spinazie
• 1 knoflookteen, zeer klein gesneden
• 1 rode ui, gesnipperd
• ongeveer 20 gram harissa pasta (1/5 potje)
• 100-150 gram fetakaas, in blokjes
• 2 theelepels picadillo kruiden
• flinke handvol amandelschaafsel, deze kort roosteren in droge koekenpan
• olijfolie
• 2 theelepels honing

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de wortels in de lengte in 4 stukken en snijd mooie dunnne staafjes. Doe deze in een kom en besprenkel de wortels met 2 eetlepels olijfolie en 2 theelepels picadillo kruiden. Meng dit goed door de wortels.
Neem een kleine bakblik, en leg de wortels op bakpapier. Rooster de wortels in ongveer 20-25 minuten gaar. Schep halverwege om en voeg evt. iets olijfolie erover als de wortels te droog zijn. De wortels zijn klaar wanneer de puntjes iets donker beginnen te kleuren en de binnenkant zacht is.
Kook ondertussen de bulgur gaar.
Fruit de knoflook en uitje in lepel olijfolie in een wokpan of grote koekenpan.
Voeg de honing en de harissa pasta toe en verhit dit 30 seconden. De keuken begint lekker te geuren.
Voeg dan de bulgur toe en roer dit door de pasta.
Voeg de spinazie in gedeeltes toe totdat deze te begint slinken.
Schep de bulgur op een bord, leg de geroosterde wortelen erop. Verkruimel de feta kaas erboven en garneer met de geroosterde amandelschaafsel.
Wij hebben tot slot nog pecannoten erover gestrooid, hierdoor krijg je net iets meer bite.
Wij vonden dit een heerlijk gerecht!

Overzicht blogs