diëtistenpraktijk A. Bakker‑Fransen
voedings- en dieetadvies, individuele begeleiding bij afvallen

Maak het jezelf makkelijker in 2021!

We zijn weer in het begin van een nieuw jaar, waarin veel mensen “goede voornemens” gaan maken. Juist nu in deze Corona tijd willen we graag gezond blijven of gezonder worden. De ervaring leert helaas, dat aan het einde van januari maar een heel klein percentage zich nog houdt aan hun goede voorneming. Het is namelijk best last om je gedrag te veranderen, dit kost echt een goede voorbereiding en denkwerk en daar ontbreekt het vaak aan. Ik wil je de komende weken aantal tips geven om het je makkelijker te maken.
Aan goede voornemens denk ik dan in mijn straatje van gezond eten, afvallen meer te gaan bewegen. Patronen doorbreken is moeilijk. Toch heb je daar niet altijd discipline, wilskracht of zelfbeheersing voor nodig. Je hebt eigenlijk een hulpmiddel nodig om een ander gedrag te bewerkstelligen. Een soort duwtje in je rug die jou stuurt naar het gewenste gedrag. Je kunt beter voorkomen dat je in situatie komt waarin je anders je wilskracht bijvoorbeeld nodig hebt. Want dan is de verleiding vaak te groot.
Laat ik een voorbeeld noemen:
Als je op reis bent dan is jouw gewoonte bijvoorbeeld dat je bij de benzine pomp je broodje koopt, een snack tussendoor en een flesje cola. Je kunt voor je zelf een duwtje in de goede richting geven door zelf een lunch mee te nemen en/of een gezonde snack tussendoor en je eigen drinken( thermoskan met koffie/thee).
Dit kost uiteraard wel planning van jezelf, dat je lekkere verantwoorde tussendoortjes in huis hebt. Zorg dat je die tussendoortjes wel erg lekker vindt, anders kom je toch nog in die verleiding. En onderzoek bij jezelf wanneer je juist tot die verleidingen komt. Dat kan ook op andere plekken zijn.
Het principe achter dit “duwtje in je rug” is het gewenste gedrag makkelijker en aantrekkelijker te maken. Hierdoor ben je minder afhankelijk van je wilskracht, zelfbeheersing of discipline. Voorkom dus situaties waar je je wilskracht bijvoorbeeld wel nodig hebt.
Het lastige van gedragsverandering is dat je veel dingen onbewust doet. Een plak koek bij de koffie? Een koekje bij de thee? Dit komt door de manier waarop gewoontes werken in de hersenen. Als je iets bewust doet, kost dat hersencapaciteit. Herhaal je je gedrag dan wordt het opgeslagen in een ander hersendeel wat de automatische piloot aanstaat, om energie te sparen. Bovendien worden handelingen die je altijd tegelijkertijd uitvoert, samen opgeslagen. Zo pak je misschien bij een filmavond de chips zak. Of schenk je een glas wijn in bij het koken. Doe je het een, dan doe je automatisch ook het ander.
Als je dit wilt doorbreken wil ik je de komende tijd tips geven om gewoontes te doorbreken.
Zo start je:
Vraag bij jezelf eerst af: waarom wil ik gezonder eten/ afvallen, meer bewegen?
Wat is belangrijk voor mij en waar wil ik van (blijven) genieten? Schrijf dat heel precies op. Om je te helpen:
Als ik afval, dan kan ik……….. (vul zelf verder in) als voorbeeld: kan ik beter voetballen met mijn zoontje, wordt mijn conditie beter en voel ik mij fitter, voorkom ik dat ik diabetes ontwikkel, voorkom ik een hoge bloeddruk, etc etc.
Als het duidelijk voor je wordt wat het gezonde doel je oplevert kan dat motiverend werken.
Neem daarna je minder gezonde gewoontes onder de loep. Waar en wanneer steken die de kop op? Ligt er misschien een andere behoefte achter verborgen?
Als voorbeeld:
Je neemt elke middag zoete lekkernijen. En je wilt dit niet, omdat je je daar achteraf helemaal niet lekker bij voelt (moe, slaperig, geen energie). Vraag je af of je op dat moment echt behoefte hebt aan die suiker, of eigenlijk iets anders zoekt zoals afleiding of ontspanning of behoefte aan aandacht. Als je erachter komt welke achterliggende behoefte ontbreekt, kun je proberen die behoefte anders in te vullen. Dit is geen makkelijke opdracht, maar wel essentieel om je gedrag aan te passen naar jou gewenste gedrag.
Je kunt een dagboek bijhouden om patronen te ontdekken in je (ongewenste) gedrag. Zo kun je erachter komen dat ongezonde gewoontes te maken kan hebben met bijvoorbeeld slecht slapen, stress, eenzaamheid, verveling, ruzie etc.
Ik ben me bewust dat dit veel tijd vergt als je wilt veranderen. Maar beslis zelf wanneer je start en in welk tempo. Ik hoor graag je ervaringen en wil je uiteraard graag ondersteunen in dit proces. Neem gerust contact met me op.
Veel succes als je hier mee aan de slag gaat!
Een volgende keer kom ik hierop terug en krijg je meer tips.

Overzicht blogs