diëtistenpraktijk A. Bakker‑Fransen
voedings- en dieetadvies, individuele begeleiding bij afvallen

Griekse salade

Als je op internet kijkt kom je veel variaties in de Griekse salades tegen. Ik houd van eenvoud: met zo weinig mogelijk ingrediënten genieten van de intense smaak van de mediterrane keuken.

Je hebt nodig:
  paar trostomaten (of andere smaakvolle rijpe toematen)
  halve komkommer in plakken gesneden met schil
  1 rode ui
  feta in blokjes gesneden
  paar groene olijven, deze heel houden
  peper, extra vierge olijfolie en fetakruiden of Griekse/ Italiaanse kruiden.

Snijd de tomaten en de komkommer in grove stukken. Snijd de ui wat fijner. Meng door elkaar. Voeg de fetablokjes en de olijven toe. Daarna versgemalen peper en een flinke scheut olijfolie en tot slot 1 theelepel feta kruiden of een vervanger. Roer voorzichtig om. Laat een uurtje staan om de smaak van de kruiden goed in te laten trekken.
Ook weer om van te smullen….

Spinazie-ricottataart

Een heerlijke hartige taart die makkelijk te maken is. Aandachtspunt is dat het vocht dat uit de spinazie komt zoveel mogelijk eruit moet. Anders wordt de bodem zacht.
Een leuke taart voor op een feestje.

Je hebt nodig:
  5 plakjes deeg voor hartige taart
  paneermeel
  2 teentjes knoflook heel klein gesneden
  600 gram voorgewassen spinazie
  4 middelgrote eieren
  250 gram ricotta
  100 gram geraspte parmezaanse kaas
  peper en zout en evt. Italiaanse kruiden
Verwarm de over voor op 180 graden. Vet de springvorm in met olijfolie. Bekleed de springvorm met de ontdooide plakjes deeg. Zorg voor een klein opstaand randje. Bestrijk het deeg met wat losgeklopt eiwit en bestrooi met paneermeel. Als je de oven voorverwarmt met de bakplaat, dan krijgt de bodem een hitteboost, waardoor het deeg stevig wordt voor het vocht op kan nemen. (tip uit de allerhande)
Verhit 1-2 lepels olijfolie in een wok. Bak kort de knoflook 20-30 seconden) en voeg de spinazie in delen toe ( voeg peper en iets zout toe en)en laat iets slinken. Schep de spinazie in een zeef en laat uitlekken. Duw met de achterkant van een lepel zoveel mogelijk vocht uit de spinazie. Snijd op een snijplank de spinazie fijn. Laat verder uitlekken in de zeef.
Breek de eieren boven een kom en voeg de ricotta toe. Klop los. Meng de kaas erdoor,eventueel de Italiaanse kruiden en roer de spinazie door dit mengsel. Schep de vulling in de springvorm.
Bak de taart in 30 minuten iets onder het midden van de oven gaar. Als de taart dan nog niet goudbruin is zet de gril even aan totdat de taart wel iets bruin is gekleurd.
Smullen maar!

Avocado salade

Deze salade wordt voedzaam door avocado toe toevoegen. Deze bevat veel onverzadigde vetten die een positieve invloed hebben op onze gezondheid. Eventueel kun je zelf een gekookt ei toe voegen en/of een paar walnoten. Dan is het een goede maaltijd salade.
Ik heb de eenvoudige versie gemaakt omdat er meerdere salades op tafel stonden.

Je hebt nodig:
  stevige sla (bijv. romaine sla)
  1 rijpe avocado, schil eraf en in stukken gesneden)
  gekleurde tomaatjes (geel, oranje en rood)
  1 kleine rode ui in ringen gesneden
  Olijfolie en citroensap
Doe de sla in een kom of op een schaal. Halveer de kleine tomaatjes (je kunt ook de Hollandse tomaat gebruiken) en verdeel deze over de sla. Strooi de uiringen erover en leg de avocado stukjes op de salade. Besprenkel de salade met een mengsel van olijfolie en citroensap.

Salade caprese

Een bekende salade uit Italië is de caprese salade, gemaakt van mozzarella en tomaten. De oorspronkelijke mozzarella is gemaakt uit de melk van de waterbuffel: mozzarella di bufala. Later is mozzarella ook gemaakt van koemelk. De mozzarella di bufala wordt als een delicatesse gezien en is duurder dan die van de koemelk.
In deze salade heb ik tasty tomaten gebruikt, omdat deze een volle honingzoete smaak hebben. Neem uiteraard de tomaat die jij lekker vindt!

Je hebt nodig:
  3-4 tomaten
  Mozzarella
  Extra vergine olijfolie
  evt. Pijnboompitten, droog geroosterd in koekenpan
  handvol grof gesneden basilicum blaadjes

Snijd de tomaten in plakjes,de mozzarella in dunne plakjes en leg deze pansgewijs op een schaal.
Beetje olijfolie erover besprenkelen, pijnboompitten er over strooien en tot slot de basilicumblaadjes.
Heerlijk eenvoudig, maar zoooo lekker!

Mediterrane lunch

Vorig weekend vierde ik mijn verjaardag en heb ik een heerlijke mediterrane lunch gemaakt voor mijn gezin en familie. Op onze eettafel stonden onderstaande gerechten:
Spinazie ricotta taart, kaastaart, avocadosalade, pastasalade, salade caprese, een Griekse salade, gegrilleerd groenten met rucola, een quinoa salade met brood en zelfgemaakte pesto en tapenade.
Ik ga de recepten van al deze heerlijke gerechten hier ook plaatsen. Een keer iets anders dan gebak met kopje thee.

Courgette cake met walnoten en vijgen

Ik wilde eens een andere soort cake maken en kwam toen op internet op deze cake. Ik heb de cake aangepast naar mijn eigen smaak: minder suiker, meer courgette en met vijgen. Heerlijk!
Je hebt nodig:

  200 gram grof geraspte courgette
  3-4 gedroogde vijgen fijn gesneden
  50 gram geweekte rozijnen
  250 gram bloem
  1 theelepel bakpoeder
  1 theelepeltje kaneel
  snufje zout
  2 eieren
  90 gram lichte basterdsuiker
  90 gram suiker
  zakje vanille suiker of 1 vanillestokje
  130 ml milde olijfolie of zonnebloemolie
  50-60 gram grof gehakte walnoten

Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet de cakevorm in met roomboter en leg een bakpapiertje in de vorm om de cake er makkelijk uit te halen.
Meng de bloem, zout, kaneel en bakpoeder goed door elkaar. Klop de eieren schuimig met de suiker. Schraap het merg uit het vanille stokje of gebruik een zakje vanillesuiker. Voeg dit toe. Meng de courgette en de olie door de eieren en spatel het bloemmengsel erdoor. Roer de rozijnen, de vijgen en de walnoten erdoor en schenk het beslag in de cakevorm.
Bak de cake in 60 minuten gaar in het midden van de oven.
Je zult er verast over zijn en leuke opmerkingen over deze cake krijgen! Veel bakplezier!

Pizza

Zelf een pizza versieren is een leuk werkje. Je kunt je restjes groenten er goed in kwijt, een blikje vis erover en zo de oven in.
Vanavond heb ik een kant en klaar pizza bodem van “ Jan” uit de koelkast gehaald. Je kunt zelf ook de bodem maken, maar ik wilde even makkelijk..
De kant en klaar tomaten saus erover. Beetje geraspte kaas en Italiaanse kruiden. En nu maar zelf lekkere dingen erop leggen.
Ik had nog een stuk courgette over, deze in dunne plakjes in de grillpan kort grillen met olijfolie en peper. Plakjes op de pizza bodem gelegd. Hierover in plakjes gesneden puntpaprika, sardientjes uit een blikje, lente-uitjes in kleine stukjes en tot slot in plakjes gesneden mozzarella erover. 20 minuten in een voor verwarmde oven (200 graden). Als garnering heb ik wat rucola , basilicum blaadjes en geroosterde pijnboompitten erover gedaan. Deze laatste 3 ingrediënten heb ik standaard in huis. Dit zijn goede smaakmakers in een salade, over Italiaanse gerechten, maar ook op brood met tomaat en/of kaas etc.
Variëren maar!

Grieks vegetarisch gerecht met fetakaas

Tijdens onze vakantie naar Kreta heb ik goed de menukaarten gelezen en er ook foto’s van gemaakt, zodat ik thuis mijn favoriete recepten kon namaken. En dat is goed gelukt!

Vandaag een heerlijk gerecht gemaakt van veel tomaten.
Je hebt voor 2 personen nodig:

  5 tomaten, mijn voorkeur gaat uit naar de pomodori omdat deze stevig is en minder vocht los laat dan de Nederlandse tomaat. En hij smaakt super lekker.
  1 ui, in hele kleine stukjes snipperen
  2 tenen knoflook zeer fijn snijden
  1/2 rode paprika heel klein snijden
  griekse kruiden
  feta kaas, 1 blok in kleine blokjes gesneden
  groene olijven in plakjes
  kappertjes
  spaghetti

Verhit 2 lepels olijfolie in een braadpan. Fruit de ui en de knoflook en voeg de tomaten stukjes toe. Snufje zout, versgemalen peper, 1 theelepel griekse kruiden en 1 theelepel suiker toevoegen en laat dit een half uur sudderen op laag pitje met de deksel schuin op de pan. Roer zo nu en dan.
Kook ondertussen de spaghetti gaar. Giet af. Scheutje olijfolie erover, 1 theelepel griekse kruiden en beetje versgemalen peper en snufje zout erdoor roeren.
Nu je bord mooi opmaken:
Neem een diep bord en leg hierop een bultje spaghetti. Leg in het midden paar juslepels saus. De fetakaas erop en eromheen. Leg de plakjes olijven in een hoopje op de saus en hierop 2 theelepels kappertjes.
Ik heb er een salade bij gemaakt van rucola en cherry tomaatjes. Beetje balsamico azijn en olijfolie erover.
En smullen maar…

Courgette salade met rucola

Als lunch hadden we een koolhydraat beperkte salade.
Voor 2 personen heb je nodig:
  1 courgette
  rucola
  2 eetlepels balsamico azijn
  3 eetlepels olijfolie
  geroosterde pijnboompitten
  basilicum blaadjes
  peper en zout
  geraspte (parmezaanse) kaas

Was de courgette en snijd dunne lange plakken met de kaasschaaf. Roer de olijfolie en de balsamico azijn door elkaar. Bestrijk de plakken courgette hiermee met een kwastje aan beide zijden. Verhit een grillpan of koekenpan en bak de courgette aan beide zijden in 2 minuten. Leg ze op een bord en strooi er wat verse peper over en eventueel een snufje zout. Bestrooi met pijnboompitten en de kaas. Besprenkel de rest van de olie en azijn erover en tot slot paar basilicum blaadjes. Je kunt dit gerecht zowel lauw als koud serveren.
Een heerlijke zomerse salade!

Rucola salade met bietjes en walnoot

In mijn kruidentuin heb ik rucola, wat nu heel snel groeit met dit zomerse weer. Dus tijd om dit te plukken voordat de rucola uit loopt. Als je de rucola plukt groeit het gewoon door, dus je hebt de hele zomer plezier aan deze plantjes. Rucola heeft een pittige smaak. Als je dit te pittig vindt kun je het mengen met een andere slasoort. Walnoten bevatten de goede onverzadigde vetzuren ( omega 3) die goed zijn voor onze bloedvaten en hart. Ze bevatten ook veel vezels die een positieve invloed kunnen hebben op de stoelgang. Wel goed om te weten is dat 1 walnoot 50 kcal bevat.

Voor de salade heb je nodig:
  handvol rucola
  1 biet in stukjes gesneden
  2 walnoten in stukjes
  balsamico azijn en/of crème en olijfolie extra vierge

Leg de rucola op een bord. Doe de bietjes erop, de walnoten en besprenkel de salade met de balsamico azijn en olijfolie. Een heerlijke en makkelijke salade voor dit mooie zomerweer.

 

Overzicht blogs