diëtistenpraktijk A. Bakker‑Fransen
voedings- en dieetadvies, individuele begeleiding bij afvallen

Gele curry met zoete aardappelen, pastinaak en linzen, vegetarisch gerecht

Als ik vegetarisch eet, dan houd ik van de iets meer pittige gerechten. Dit gerecht bevat de pittige gele currypasta. Je kunt het zelf maken. Ik heb van Fairtrade de Thaise gele curry pasta gebruikt. Deze is mild pikant zonder kunstmatige toevoegingen.
Voor 2 personen heb je nodig:
• 2 eetlepels gele curry pasta
• 1 zoete aardappel, geschild en in plakje gesneden
• 1 dikke winterwortel, geschild en in plakjes gesneden
• 1 pastinaak, geschild en in plakjes gesneden
• 150-200 gram sperziebonen
• 100-150 cc kokosmelk
• 150-200 gram linzen (eerst gaar koken of uit een blikje)
• bosuitjes in ringetjes gesneden
• koriander, fijn gesneden
• sap van een limoen

Kook de sperziebonen in 10 minuten beetgaar.
Fruit de currypasta in beetje olijfolie in een braadpan. Voeg de plakjes zoete aardappel en alle groenten toe. Roerbak dit 5 minuten op middelhoog vuur en voeg dan de kokosolie toe. Stoof het gerecht ongeveer 8-10 minuten. Voeg de linzen toe en verhit mee. Bestrooi het gerecht met de bosuitjes en de koriander en dien op.
Besprenkel het gerecht op je bord met een beetje limoensap. Dit geeft een hele frisse smaak aan het gerecht.
Eet smakelijk!

Zuurkool schotel met gehakt uit de oven

Mijn moeder heeft ooit dit recept bedacht. Daarom noem ik het ook wel “zuurkool a la mama” 😊. Zuurkool was nooit mijn favoriete groente, maar tegenwoordig staat het bij ons regelmatig op tafel en vind ik het heerlijk. Je kunt er de traditionele stamppot van maken, maar er zijn zoveel mogelijkheden!

Benodigdheden voor 2 personen:
• 300 gram zuurkool
• evt. 4 kleine aardappelen
• 250 gram gehakt
• 1 rode paprika in stukjes gesneden
• 1 ui, gesnipperd
• 3 appels, in kleine stukjes gesneden, bijvoorbeeld Elstar
• 2 lepels rozijnen
• 2 theelepels gedroogde oregano, evt. 1 theelepel dragon en kervel
• peper, snufje nootmuskaat
• geraspte kaas

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Kook de aardappelen gaar in 20 minuten en de zuurkool in 15 minuten. Als je niet zo van de zure smaak houdt kun je het beetje afspoelen, maar daardoor verliest het wel vitaminen.
Rul het gehakt in een koekenpan. Fruit de ui bij het gehakt. Voeg de stukjes paprika, appel en de rozijnen toe en tot slot de kruiden. Laat dit 15 minuten stoven.
Giet de aardappelen af en stoom ze droog. De aardappelen moeten uit elkaar vallen, prak anders de aardappelen beetje fijn.
Giet de zuurkool af.
Doe in de ovenschotel het “prutje” van gehakt. Hierover de aardappelen. Vervolgens de zuurkool er over heen verspreiden, zodat je drie lagen hebt. Bestrooi het gerecht met de geraspte kaas en beetje boter.
Zet het gerecht midden in de oven en laat de kaas smelten. Tot slot even de gril erop, zodat er een klein korstje opkomt.
Eet smakelijk!

Mexicaanse bonen gerecht met groenten (vegetarisch)

Soms heb je van die momenten dat je geen zin in koken hebt, maar wel een lekkere maaltijd op tafel wilt zetten. Zo’n dag had ik vanavond. Gelukkig heb ik altijd wat blikjes in huis. Je zult misschien denken, een diëtist die met blikjes voedsel werkt? Als je goede keuzes maakt kun je een prima maaltijd voorzetten. De tomaten saus op de foto is gemaakt van pure tomaten, geen toevoeging, wel een klein beetje zout. De kidneybonen bevat het E-nummer 300. Dit is ascorbinezuur, wat vitamine C is en als anti-oxidant wordt gebruikt. Bonen uit blik spoel ik altijd goed af. Daarnaast staat een klein blikje mais, met alleen een klein beetje zout.
Ik heb 2 uien gesnipperd. Deze kort in olie gebakken. Ik had nog paar paprika,s, deze in kleine stukjes gesneden en toegevoegd. Vervolgens de helft van de tomaten blokje uit blik toegevoegd en dit goed verwarmen. De mais er bij en de kidneybonen. Op smaak maken met kruiden die je zelf lekker vindt. Ik heb snufje chilipoeder, cayennepeper, komijn en oregano toegevoegd (Mexicaanse kruiden mix).
Tot slot heb ik er tortilla chips op het gerecht gelegd met daarover geraspte kaas. Deksel op de pan en de kaas even laten smelten.
In een kwartier staat je maaltijd op tafel en het was nog lekker ook.😀
Omdat ik een echte liefhebber ben van veel groenten heb ik er sla met komkommer bij gegeten.

Shakshuka met linzen en fetakaas

In de nationale week van vleesloos eten hierbij een vegetarisch recept met linzen. Shakshuka kan op verschillende manieren worden bereid, vandaag met paprika en spinazie.
Voor 2 personen heb je nodig:
• 1 ui, snipperen
• 2 tenen knoflook fijn snijden
• 1 groene en 1 rode paprika, in kleine stukjes gesneden
• 75 gram fetakaas, in blokjes gesneden
• 1 blik linzen, goed afspoelen
• 200 gram gewassen spinazie
• scheut room
• 3-4 eieren

Verhit in een hapjes pan of in een wok een scheut olijfolie. Bak de ui en knoflook glazig. Voeg de stukjes paprika toe en verhit 3 minuten mee. Voeg de spinazie toe en roer tot het geslonken is. Voeg de linzen toe en verhit goed door. Maak op smaak met peper en beetje zout. Scheutje room kan erdoor, maar hoeft niet.
Maak voor elk ei een kuiltje in het groentemengsel en breek de eieren hierin. Het is een vrij voedzaam gerecht en ik heb aan 1 ei voldoende. Verdeel de feta over het geheel, dek de pan af met een deksel en laat de eieren in 8-10 minuten stollen op middelhoog vuur. Het ei is gaar als het eiwit begint te kleuren, maar de eidooier zacht. Ik houd van een stevige eidooier, daarom lijkt het op de foto minder mooi.
Wij vonden het een lekker gerecht, wat ik zeker vaker ga maken. Ik hoor graag je ervaringen en tips hoe het gerecht nog anders kan.
Eet smakelijk!

Kerrie gerecht met kipfilet en veel groenten

Dit gerecht bevat minimaal 300 gram groenten per persoon. Veel groenten eten is goed, dat weten we allemaal wel. Groenten bevatten veel vitamines, mineralen en vezels. Deze laatste is goed voor een betere stoelgang. Groenten verzadigen ook goed. Varieer zoveel mogelijk met groenten, want elke groente heeft weer zijn eigen samenstelling. Dit gerecht bevat citroengras of ook wel sereh genoemd. Deze wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. Citroengras geurt lekker en het lijkt op een grote dikke grasspriet. Het wordt altijd meegekookt of gestoofd in een gerecht. Het heeft een frisse citroenachtige smaak met een lichte gember smaak.
Voor 2 personen heb je nodig:
• 1 courgette, halveer in de lengte en snijd er plakjes van
• 1 winterwortel, halveren en in plakjes snijden
• 1 gele en 1 rode paprika, beiden in stukjes snijden na het verwijderen van de zaadlijsten
• 1 ui snipperen
• 1 pepertje, pitjes eruit en heel fijn snijden
• stukje gember fijn snijden
• 1 teen knoflook fijn snijden
• 1 appel, schillen en in stukjes snijden
• 1 citroengras, deze pletten en een knoop in maken
• 1/2 groente bouillon blokje
• 200 cc kokosmelk
• olijfolie
• 250 gram kipfilet of kipdijfilet in blokjes
• rijst
• kerrie poeder

Bereiding:
Ga eerst alles snijden, dit vergt de meeste tijd. Als je alles gesneden hebt is het gerecht in 15 minuten klaar.
Bereid de rijst.
Verhit de olie in een braadpan en bak de kip rondom bruin. Voeg de wortel toe en laat deze 2 minuten meebakken. Voeg de ui, knoflook, de gember, de citroen gras, de paprika’s en de pepertjes toe. Bak dit 2 minuten mee. Voeg 1-2 theelepels kerrie toe (afhankelijk hoe pittig je het gerecht wilt). Voeg de courgette en de kokosmelk toe met het bouillonblokje en meng alles goed door elkaar. Breng het gerecht aan de kook. Voeg de gesneden appel toe en doe de deksel op de pan en laat het gerecht op laag vuur garen totdat de groenten de gewenste gaarheid hebben (ongeveer 4 minuten). Haal de citroengras eruit en serveer het gerecht. Je kunt er als garnering wat fijn gesneden bosuitjes over bestrooien.
Wij vonden het een heerlijk gerecht, alle groenten proef je afzonderlijk met een lichte gembersmaak. Eet smakelijk!

Indiase dahl met zoete aardappelen en spinazie (vegetarisch gerecht)

Dahl is een gerecht uit de Indiase keuken. Deze dahl is gemaakt van rode linzen, kruiden en specerijen. Dahl kan ook gemaakt zijn van andere peulvruchten, maar traditioneel wordt het gemaakt van rode linzen. Het wordt een mooie kruidige dikke soep.
Benodigdheden voor 2 personen:
• 1 ui snipperen
• stukje verse gember geraspt
• 200-250 gram zoete aardappelen in blokjes gesneden
• blikje tomatenpuree
• 2 theelepels kerriepoeder
• 1/2 blokje groente bouillon
• 250 ml kokosmelk
• 75-100 gram rode linzen, goed afspoelen, niet laten weken
• 200 gram verse spinazie
• Voor de salsa:
• 20 gram pompoenpitten
• 6 gram verse koriander
• 1 limoen
• 2 eetlepels extra vierge olijfolie

Bereiding:
Fruit de ui in een beetje olie. Voeg daarna de gember, kerriepoeder en de tomaten puree toe. Roer goed en bak nog 2 minuten. Schenk de kokosmelk erbij en het halve blokje groentebouillon met 200 cc water en breng aan de kook.
Voeg de blokjes zoete aardappelen en de rode linzen toe (rode linzen hoef je niet te weken, ze zijn binnen 20 minuten gaar, zorg wel voor voldoende vocht) en breng op smaak met snufje zout en peper. Kook de dahl in 25 minuten gaar totdat de linzen en aardappelen zacht zijn.Voeg wat water toe als de soep te dik wordt.
Maak ondertussen de salsa:
Bak de pompoenpitten in een droge koekenpan totdat ze beginnen te poffen. Laat afkoelen op een bord. Hak de koriander fijn. Pers de limoen uit. Meng alles in een klein kommetje en breng op smaak met peper en zout.
De dahl verder afmaken door de spinazie toe te voegen. Laat deze groenten beetje slinken en voeg wat limoensap toe en maak op smaak met beetje zout en peper.
Schep de dahl op een bord en garneer het met de salsa.
Dit is weer eens iets anders dan de mediterrane gerechten die ik graag maak. Ik merk dat ik de warme smaak van deze gerechten/specerijen erg lekker vind ik de winter. En ik vind het leuk om me te gaan verdiepen in een andere keuken.
Eet smakelijk!

Leren omgaan met moeilijke situaties

Dit is de vijfde stap uit de reeks van het aanleren van een gezonde leefstijl.
Hopelijk ben je al wat gewend geraakt aan een regelmatig eetpatroon, een goed ontbijt, veel groenten en onbewerkt eten.
Er zijn echter altijd situaties dat het wat lastiger kan zijn om je er aan te houden. Ik zeg vaak tegen mijn cliënten dat je niet voor 100% alles goed moet doen, als je je er 80% aan kan houden heb je ook een goed resultaat. Een nieuw of ander eetgedrag/leefstijl kost veel tijd, wat je niet in een aantal weken eigen hebt. En met vallen en opstaan kom je er zeker! Dit is vast wel herkenbaar voor je in andere situatie.
Op moeilijke momenten, zoals als uit eten gaan, een verjaardag, gewoon zin in iets lekkers etc, ga je misschien anders en meer eten. De kunst is dan om snel de draad op te pakken.
Ik zal een aantal moeilijke situaties benoemen en jou tips geven hoe je er anders mee om kan gaan of anders leert denken.

JE HEBT HONGER
Dit is een vervelend gevoel. Vraag eens bij je zelf af of het echt honger is (lege maag, gammel gevoel, beetje trillen, bleek zien) of dat je lekkere trek hebt, gewoon zin om iets te eten. Als je echt honger hebt ga eens na hoe je maaltijden eruit zien. Misschien eet je te weinig en dan is het logisch dat je aan het einde van de middag honger krijgt. Voeg wat extra vet en eiwitten toe aan je maaltijd of eet een handje vol ongezouten noten. Deze bevatten veel eiwitten en vetten, die snel een verzadigd gevoel geven.
Als je lekkere trek hebt kun je het volgende gaan doen:
– check of je voldoende drinkt. Soms voelt het als honger, maar heb je dorst. Drink een glas water of thee.
– eet je voldoende groenten? Deze geven volume aan de maaltijd, bevatten veel vezels en geven en verzadigd gevoel. Eet ook groenten bij de lunch.
– ga na wanneer je dat “honger” gevoel hebt. Op welke momenten van de dag heb je trek? Moeheid en verveling kunnen een belangrijke rol hierin spelen. Zoek afleiding of neem meer rust.
– als je vooral behoefte hebt aan zoetigheid probeer dit uit te stellen. Na 15 minuten kan dat gevoel weer weg zijn. Probeer ondertussen wat afleiding te zoeken. Goed om te weten is dat als je eenmaal begint met zoetigheid je je eigen zoet behoefte juist stimuleert en je sneller weer zin hebt in zoetigheid.

JE HEBT HET ERG DRUK
Tegenwoordig hebben we het allemaal druk, maar soms kunnen er periodes zijn dat je het echt druk hebt door je werk, door de thuissituatie etc. Blijf dan maar eens altijd gezond eten, dat kan best lastig zijn. Als je het druk hebt moet je keuzes maken, je kunt niet alles doen. Maar hoe druk het ook is, probeer je eigen gezondheid en die van je gezin prioriteit te geven.
Bij drukte kun je wel tijd besparende keuzes maken. Je kunt bijvoorbeeld dubbele maaltijden koken en een deel ervan invriezen, zodat je een dag niet hoeft te koken.
Je kunt ook zo nu en dan verse kant-en-klare producten kiezen als een groentesalade, schoongemaakte voorgesneden groenten/ roerbak groenten.
En misschien kun je andere huisgenoten inschakelen die bepaalde taken kan overnemen.

FEESTJES EN VERJAARDAGEN
Tijdens een feestje kun je makkelijk in de verleiding komen meer te eten en te drinken. Als je nadien daar spijt van krijgt kun je van te voren een plan maken. Neem je wel gebak en laat je de hapjes meer staan of zeg je nee tegen het gebak en neem je wel wat hapjes. Maak dus keuzes die je van te voren bedenkt.
Neem als drankje eerst iets calorie beperkt en neem eventueel later een wijntje oid. Bedenk dat alcohol de eetlust opwekt. Of doe wat langer over een drankje en neem er een glas water bij.
Wat ook kan helpen is niet te dicht bij de hapjes te gaan zitten of staan. Uit gewoonte pak je zo weer iets van de schaal met lekkernijen.

VERLEIDINGEN OP JE WERK
Hoe vaak wordt er niet getrakteerd op je werk. En hoe vaak ga je naar de kantine om daar iets lekkers te kopen. Vaak zijn het gewoontes, maar ook zijn het vaak momenten dat je juist zin in iets krijgt. Denk maar aan de koffiepauze om 10.00uur. Het ontbijt is al weer aantal uren geleden gebruikt en het zien van iets lekkers stimuleert de aanmaak van bepaalde enzymen die je aanzetten om ja te zeggen. Neem iets mee voor deze situaties, zoals een klein zakje noten of een stuk fruit. Zorg voor een vervanger die jij lekker vindt. Neem geen ontbijtkoeken oid mee.
Vind je het lastig om nee tegen degene te zeggen die trakteert? Bedenk wat jouw motivatie is om af te vallen of je te houden aan een gezonde leefstijl. In het begin kan het lastig zijn om nee te zeggen als iedereen weet dat je het wel lekker vindt. Wees consequent en leg een keer uit waarom je het niet meer wilt. Je hoeft niet te zeggen dat je wilt afvallen, je kunt ook zeggen dat je werkt aan je gezondheid of bedenk zelf een reden die voor jou van belang is. Als je op je werk gebak eet en ondertussen zit te praten met collega’s is het op voordat je er op verdacht bent. Eet liever een keer iets lekkers in je thuis situatie, waar je iets eet wat je echt lekker vindt.

Tot slot:
Breng veranderingen stap voor stap in. Met kleine stapjes bereik je uiteindelijk je doel.
Geniet uiteraard wel eens van iets wat je echt lekker vindt! Denk aan de 80% regel.
Veel succes!

Eet meer groenten

De volgende stap in verandering van leefstijl gaat over groenten.
Groenten mag je altijd onbeperkt eten. Of het nu vers is of uit de diepvries, allemaal goed. Diepvries groenten is onbewerkt en is dus niets aan toegevoegd, met uitzondering de a la crème soorten en de voorgekruide bewerkte soorten.
Waarom zijn groenten zo gezond?
Groenten bevatten veel voedingstoffen, met weinig calorieën. Ze zitten vol met vitaminen en mineralen, voedingsvezels en antioxidanten. Door de vezels, die goed zijn voor de stoelgang, krijgt je een goed verzadigd gevoel, zodat je minder snel iets anders gaat eten. Daarnaast bevatten groenten weinig koolhydraten. Dit is weer gunstig voor je glucosewaarden, waardoor er minder pieken zijn. Eet daarbij dan niet veel rijst, pasta of aardappelen omdat je dan toch weer een piek kunt krijgen in de glucosewaarden.
De Gezondheidsraad adviseert minimaal 250 gram groenten per dag te eten. maar eet liever 300 gram. De meeste Nederlanders eten veel minder. Dat is jammer, want je kunt een grote gezondheidswinst halen door meer groenten te gaan eten vanwege de bovenstaande redenen. Hoe meer groenten hoe beter.
Je kunt deze hoeveelheid ook krijgen door 2 soorten groenten klaar te maken: gekookt en gewokt, of gewokt en rauw, gestoomd en rauw etc. En eet eens een portie groenten bij de lunch.

Hieronder wat ideeën om je te helpen meer groenten te eten:
– maak eens puree van knolselderij, pastinaak, wortelen of pompoen, dit kun je als een aardappel vervanger eten.
– bak bij je vlees champignons en een uitje.
– bak/grill de groenten eens in de oven: op foto hieronder staan de wortelen, venkel en de prei. Je hebt geen water nodig en daardoor blijft de smaak erg goed behouden. Voeg een scheutjes olijfolie toe voor een volle smaak.
– wok de groenten in olijfolie. Dit is geschikt voor bijvoorbeeld spinazie, spitskool, paksoi en Chinese kool.
– ga je groenten eens stomen in een stoommandje of stoompan. Ook deze methode is smaakvol omdat je de smaakstoffen niet weggooit via het kookwater. Ook de hoeveelheid vitaminen blijven veel beter behouden, net als in de oven.
– eet als lunch eens een zelfgemaakte soep van bijvoorbeeld courgettes, tomaten of gemende groenten.
– doe groenten op je brood
– maak een omelet en voeg prei, champignons en paprika toe. Bak wat plakjes toematen mee.
– maak een rauwkost salade bij je warme maaltijd: wortelen met een appeltje erdoor of een witlof salade met wat walnoten.
– koop een bakje rauwkost van de groenteman en eet dit als tussendoortje.
Groenten kunnen duur zijn, hieronder aantal tips:
– koop de groenten op de markt, vooral aan het einde van de dag wil de kooplui van de groenten af
– koop groenten van het seizoen.
– koop groenten uit de buurt, deze zijn veel minder prijzig dan de groenten die van ver komen en je helpt hierbij de lokale boeren.
– ongesneden groenten zijn goedkoper dan de voorgesneden groenten
– diepvries groenten zijn ook goedkoper. Ze worden snel na de oogst ingevroren en zijn van goede kwaliteit.
– gepelde tomaten uit blik zonder toegevoegde suiker is een goede vervanger van tomaten
En tot slot: varieer!
Varieer in soort groente, maar ook in kleur (zie foto). Elke groente heeft zo zijn eigen voedingswaarde.
Kijk voor recepten op mijn website onder kopje “blog”: www.dietist-assen.nl.

Linzenstoof: vegetarisch en koolhydraat beperkt

Peulvruchten, zoals bijvoorbeeld linzen, bruine en witte bonen, kapucijners en kikkererwten zijn goede vleesvervangers omdat ze volwaardige eiwitten bevatten.
Peulvruchten bevatten wel koolhydraten, maar deze koolhydraten worden ook wel de langzame koolhydraten genoemd, omdat ze minder snel in glucose worden omgezet dan bijvoorbeeld aardappelen en dus geen glucose piek geven. Om deze reden zeg ik altijd tegen mijn cliënten dat peulvruchten wel in een koolhydraat beperkte voeding mogen.
Ze zijn echt gezond, probeer tenminste 1x per week peulvruchten te gebruiken. Hierbij een heerlijk smaakvol gerecht.
Je hebt nodig voor 2 personen :
• 1 knoflookteen fijn snijden
• 200 gram prei in dunne ringetjes snijden
• 250 gram kastanje champignons in plakjes snijden
• blikje of zakje linzen, goed afspoelen in een vergiet
• olijfolie
• peper en zout
• tomaten puree 2/3 blikje
• balsamico azijn 1 lepel
• eventueel 1/4 groente bouillon bokje
• 100 ml kookroom of sojaroom (cuisine)
• 50 gram feta kaas in kleine blokjes gesneden

Bereiding:
Verhit in een braadpan 2 lepels olijfolie heet en voeg de knoflook en prei toe. Bak dit in 5-7 minuten gaar, voeg beetje zout en peper toe.
Bak in een koekenpan in olijfolie de champignons gaar en voeg beetje peper toe.
Voeg aan de braadpan de balsamico azijn en de tomaten puree en verhit dit 1 minuut mee.
Voeg het bouillonblokje toe met de champignons en de linzen en de kookroom. Roer goed door en verhit het geheel tot het goed heet is.
Schep op bord en verkruimel de feta erover.
Lekker met een frisse rucola salade of andere sla soort.

Vers en onbewerkt voedsel

Dit is de derde stap in de reeks van leefstijl verandering.
Wil je een blijvend gezond gewicht, stop dan met alle extreme diëten en pas je leefstijl aan. En dat start met vers en onbewerkt voedsel.
Als je rondkijkt in de supermarkt zie je veel producten met “gezonde” logo’s. Of met extra toevoegingen als vitamines, vezels en goede vetzuren. Ga de etiketten verder lezen en kijk wat er allemaal verder aan toegevoegd wordt. Je zult zien dat er heel vaak suiker toegevoegd wordt. Suiker wordt voornamelijk toegevoegd aan koekjes, frisdranken, snoep, chocola etc. en verder aan heel veel producten. Het maakt daarbij niet uit of het kristalsuiker is of rietsuiker of andere benamingen. (Zie hieronder over de verschillende benamingen van suiker).
Pure onbewerkte producten zitten vol smaak. Ze leveren volop voedingstoffen, zoals vitamines, vezels en mineralen. Je krijgt op deze manier veel minder al die e-nummers binnen die schade kan aanrichten in je lichaam. Gebruik dus geen pakjes en zakjes, juspoeder, soepen uit blik of pakje of zakje om maar een paar voorbeelden te noemen.
Onbewerkt eten is niet moeilijk. Je moet er zeker eerst wel in verdiepen, maar als je het eenmaal gewend bent wil je niet anders. Een zelfgemaakte tomatensaus smaakt echt beter dan die uit een pot. Er zijn trouwens tomatensausen waar niets aan toegevoegd is. Lees het etiket.
Aan pure en onbewerkte producten denk ik o.a. aan: groenten, fruit, peulvruchten, ongebrande noten, zaden en pitten, vis en vlees onbewerkt, (dus niet de gepaneerde en gemarineerde vis en de slavinken en al de andere bewerkte soorten), eieren, volkoren producten van brood, pasta en rijst, olijfolie, roomboter, kaas en naturel yoghurt, melk en kwark. Maak ruim gebruik van verse of gedroogde kruiden en specerijen.
Pak je voedingspatroon langzaam aan en start bijvoorbeeld met de warme maaltijd. Je zult echt merken dat het makkelijk is en dat je het heerlijk vindt! De markt is een goede plek om onbewerkt voedsel te kopen.
Ik wens je veel succes!

Andere benamingen voor suiker:
Glucosestroop, palmsuiker, kandijsuiker, kaneelsuiker, moutsuiker, vruchtensuiker, druivensuiker, poedersuiker, ahornsiroop, invertsuiker, fructose-invertsuiker, fruitextract, sacharose, dextrose, sucrose, galactose, maltose, vruchtensappen concentraat.
Dit is een nog maar een kleine opsomming, dus je ziet dat suiker echt op veel manieren wordt genoemd door de fabrikanten om het woordje suiker maar zoveel mogelijk te vermijden en er een gezonde “uitstraling” van te maken.

Overzicht blogs